Tabloul "Maci" al pictorului Ştefan Lucian, vândut la licitaţie jpeg

Tabloul "Maci" al pictorului Ştefan Lucian, vândut la licitaţie

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 6 mai 2010

Lucrarea Maci a lui Ştefan Luchian a fost vândută la preţul de pornire, 132.000 de euro, la licitaţia organizată joi seară de casa Artmark, la Grand Hotel Continental din Capitală.

La licitaţia de joi, casa Artmark a oferit spre vânzare aproximativ 40 de opere, semnate de Ştefan Luchian, Iosif Iser, Samuel Mützner, Hans Mattis-Teutsch, Theodor Pallady, Octav Angheluţă şi Mircea Ciobanu, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, alături de alţi artişti români de prim rang, lucrările făcând parte din colecţiile Tiberiu Puica şi George Ivaşcu.

După mai bine de 50 de ani, timp în care a fost admirată numai de către apropiaţii colecţionarului Tiberiu Puica, lucrarea Maci a pictorului Ştefan Luchian a fost scoasă la licitaţie cu un preţ estimativ cuprins între 150.000 şi 200.000 euro. Maci de Ştefan Luchian este considerată cea mai importantă lucrare a maestrului scoasă pe piaţă în ultimii 20 de ani, pictura fiind o operă majoră a perioadei de creaţie cuprinse între anii 1911 şi 1913. Aceasta a avut cea mai mare valoare estimată între lucrările ce au fost scoase la vânzare joi, fiind un tablou de dimensiuni mari şi având numeroase prezenţe în expoziţii şi referiri în cataloage şi albume, dar şi pentru apartenenţa sa la renumita colecţie Tiberiu Puica.

Tiberiu Puica a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai mari colecţionari ai lucrărilor lui Luchian, colecţia sa cuprinzând opt picturi semnate de artist. Colecţionarul a făcut figuraţie în filmul lui Nicolae Mărgineanu Luchian (1981), unde, pentru a da cât mai multă veridicitate acţiunii, regizorul a folosit chiar lucrarea originală "Maci".

Evenimentul apariţiei unei lucrări de Ştefan Luchian pe piaţa de artă a fost cu atât mai important cu cât opera sa se află, în cea mai mare parte, în patrimoniu muzeal. Până în prezent, doar câteva lucrări provenind din colecţii particulare au fost tranzacţionate pe piaţa de artă:trei lucrări vândute în anii '90-printre care "Ţărani pe câmp", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în noiembrie 1995 de casa Alis, cu 41.000 euro, şi "Gălbenele", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în mai 1996 de casa Alis, cu 31.000 euro-, precum şi alte şapte vânzări în ultimii 10 ani-printre care "Peisaj de iarnă", ulei pe pânză, dimensiuni mici, vândut în ianuarie 2010 de casa Goldart, cu 51.000 euro, şi "Lorica în atelier", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în februarie 2010 de casa Alis, cu 93.000 euro.

Ştefan Luchian este unul dintre cei mai importanţi pictori români. Luchian şi-a concentrat toată energia creatoare, toată pasiunea pentru natură, toată dragostea pentru viaţă şi pentru frumos în interesul pentru flori. Tocmai de aceea florile lui Luchian au acea intensitate aproape dramatică a sentimentului, acea lumină interioară, acea simplitate gravă care fac din multe dintre ele, cum sunt şi Macii, adevărate capodopere, se arată în comunicatul Artmark.