Sondaj: peste jumătate din ruşi îl admiră pe Stalin jpeg

Sondaj: peste jumătate din ruşi îl admiră pe Stalin

📁 Stalin și stalinism
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2015

Peste jumătate dintre ruşi consideră că fostul lider sovietic Iosif Stalin a jucat un rol pozitiv în istoria Rusiei, arată un sondaj publicat marţi de către Centrul Levada.

16% dintre persoanele chestionate au declarat că rolul lui Stalin a fost unul “cu siguranţă pozitiv”, în timp ce 36% au răspuns că a fost “mai degrabă pozitiv” decât negativ.

 În februarie 2013, numărul celor entuziaşti cu privire la impactul lui Stalin asupra Rusiei era mult mai mic:numai 9% îi dădeau lui Stalin o evaluare “cu siguranţă pozitivă” atunci.

9% dintre persoanele care au răspuns sondajului consideră că Stalin a avut un impact categoric negativ, iar 21% percep contribuţia liderului sovietic ca fiind “mai degrabă negativă” decât pozitivă. 19% au ales opţiunea “nu ştiu, nu răspund”.

În vreme ce Occidentul asociază memoria lui Stalin cu măsurile opresive ale unui sistem totalitar, mulţi ruşi îi încredinţează lui Stalin victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial şi continuă să aclameze realizările Uniunii Sovietice în ceea ce priveşte modernizarea statului.

Criticii Kremlinului l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că se foloseşte de imaginea lui Stalin în timpul mandatului său şi că îl portretizează pe teribilul dictator într-o lumină mult prea pozitivă.

La sondaj au participat 1.600 de adulţi, din 134 de oraşe. Sondajul a fost efectuat în perioada 19-22 decembrie. Marja de eroare nu a depăşit 3, 4%.

Sursa:The Moscow Times