Secretele mumiei faraonului Amenhotep I, descoperite de cercet─âtorii egipteni / FOTO jpeg

Secretele mumiei faraonului Amenhotep I, descoperite de cercet─âtorii egipteni / FOTO

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Cercetătorii egipteni au reușit să descopere secretele unei mumiei faraonului Amenhotep I, aflată încă în bandajele sale originale, după ce au folosit imagistica medicală, o metodă care le-a permis să dezvăluie noi tehnici de îmbălsămare.

Fiul lui Ahmose-Nefertari ╚Öi al lui Ahmose I, fondatorul celei de-a XVIII-a dinastii egiptene (1550 ├«.e.n. - 1292 ├«.e.n.), Amenhotep I a fost faraon al Egiptului Antic mumificat cu bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate, dar ╚Öi primul al c─ârui creier nu a fost scos din craniu ├«n momentul mumific─ârii sale, a anun╚Ťat Ministerul Egiptean al Turismului ╚Öi Antichit─â╚Ťilor.

Mumia lui Amenhotep I a fost descoperită la Luxor, în anul 1881, fiind singura ale cărei bandaje ce înconjoară strâns trupul defunctului nu au fost niciodată înlăturate de către arheologi, pentru a conserva astfel masca sa funerară și ghirlandele de flori care o înconjoară asemenea unei bogate podoabe capilare.

mumie 1 jpg jpeg

Analiza realizată prin tomodensitometrie, tehnica de scanare folosită de medicii radiologi, a dezvăluit că acest faraon a murit la vârsta de 35 de ani, cel mai probabil din cauza unei răni sau a unei boli.

Foto: Ministerul Egiptean al Turismului ╚Öi Antichit─â╚Ťilor

Mumie 1 jpg jpeg