S-a descoperit cel mai vechi cadran solar egiptean
Un cadran solar descoperit în afara unui mormânt de pe valea Regilor (locul de înmormântare al conducătorilor egipteni din perioada Regatului Nou, 1550 î.Hr.-1070 î.Hr.), poate fi cel mai vechi cadran solar egiptean, spun cercetătorii.
Datând din timpul dinastiei a XIX–a, mai exact din secolul al XIII-lea î.Hr., a fost descoperit pe podeaua unei colibe ce a aparţinut unui muncitor.
, , Importanţa cadranului este conferită de vechimea sa. Piesa este cu o mie de ani mai veche decât perioada în care se folosea această metodă de măsurare a timpului”, spune cercetătoarea Susanne Bickel de la Universitatea din Basel, Elveţia. Cadrane solare descoperite anterior datează din perioada greco-romană, 332 î.Hr., 395 d.Hr.
Cadranul este realizat dintr-un fragment de piatră, numit ostracon, cu un semicerc negru, împărţit în 12 secţiuni, iar în mijlocul fiecărei secţiuni, câte un punct, care serveşte, probabil, pentrua oferii o exactitatea mai mare în estimarea timpului.
Gaura din mijlocul ostraconului marchează locul în care fragmentul de lemn sau fier era pus pentru a forma umbra ce indica ora.
Bickel şi colegii ei nu sunt siguri care este întrebuinţarea dată de muncitor cadranului, ei sugerează că ar putea reprezenta călătoria zeului soare în lumea de dincolo sau era folosit pentru măsurarea orelor de muncă.
În aceaşi zonă, Bickel şi colegii ei au mai făcut câteva descoperiri uimitoare, inclusiv un monument funerar cu două morminte, unul datând din vremea Dinastiei a XVIII-a, iar celălalt, din Dinastia a XXII-a.
Bickel şi echipa sa lucrează în această zonă din anul 2008 şi intenţionează să continuie săpăturile.