Rusia a declasificat imaginile de la detonarea „Bombei Țarului”, cea  mai puternică armă nucleară din istorie | VIDEO jpeg

Rusia a declasificat imaginile de la detonarea „Bombei Țarului”, cea mai puternică armă nucleară din istorie | VIDEO

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția
🗓️ 27 august 2020

Agenția rusă pentru energie atomică Rosatom a publicat un documentar de 40 de minute cu imagini recent declasificate de la detonarea „Bombei Țarului”, cea mai puternică armă nucleară din istorie

De 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, bomba cu hidrogen a avut o putere echivalentă a 50 de megatone TNT. „Bomba Țarului” a fost detonată pe 30 octombrie 1961 deasupra arhipelagului Novaia Zemlia, din Oceanul Arctic. 

test 3 jpg jpeg

Documentarul prezintă în detaliu felul în care s-a desfășurat acest test: procedurile de pregătire a lansării, cum a fost transportată pe calea ferată uriașa bombă de 27 de tone, cum a fost fixată de bombardierul care urma să o lanseze și modul în care au fost făcute observațiile și măsurătorile ulterioare. 

test 2 jpg jpeg

După lansare, bomba a avut o parașută pentru de a-i încetini căderea, astfel încât bombardierul TU-95 să se poată îndepărta cât mai mult de locul exploziei. Bomba a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului. 

Lumina extrem de puternică produsă de explozie a fost vizibilă pe o rază de 1.000 de kilometri, în ciuda stratului gros de nori, iar unda de șoc a spart geamurile de la ferestre aflate la 900 de kilometri distanță, fiind înregistrată de seismografele de pe întreaga planetă. 

Norul ciupercă provocat de explozie a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri.