Ruinele unui ora┼č cu piramide, vechi de o mie de ani, descoperite ├«n Mexic: avea la fel de multe cl─âdiri ca Manhattan jpeg

Ruinele unui ora┼č cu piramide, vechi de o mie de ani, descoperite ├«n Mexic: avea la fel de multe cl─âdiri ca Manhattan

Cercet─âtorii au descoperit, ├«n Mexic, un ora┼č ÔÇ×pierdutÔÇť care, ├«n urm─â cu aproximativ 1.000 de ani, avea la fel de multe cl─âdiri ca Manhattan-ul contemporan ┼či ad─âpostea peste 100.000 de oameni.

Arheologul Fisher, care face parte din echipa care a studiat h─âr┼úile 3D ale ora┼čului, estimeaz─â c─â aici tr─âiau aproximativ 100.000 de oameni, ├«n perioada 100 -1350 d.Hr, potrivit The Independent.  

ÔÇ×Este un areal foarte mare, cu mul┼úi oameni ┼či multe funda┼úii arhitecturale care sunt reprezentate. Dac─â faci un calcul, ├«┼úi dai seama c─â vorbim despre vreo 40.000 de funda┼úii de cl─âdiri, care este un num─âr aproape egal cu cel al funda┼úiilor de cl─âdiri din ManhattanÔÇť, a spus Fisher. De asemenea, a continuat el, acesta este cel mai mare ora┼č descoperit p├ón─â acum ├«n vestul Mexicului din acea perioad─â. 

Centrul urban de la Angamuco a fost parte a imperiului Pur├ępecha, care a atins apogeul dezvolt─ârii ├«n secolul al XVI-lea, ┼či a fost descoperit cu ajutorul unui sistem inovativ, numit Lidar, care se folose┼čte de o tehnic─â de cartografiere aerian─â cu laser. O aeronav─â a transms impulsuri laser, iar exper┼úii au analizat ulterior semnalele care s-au ├«ntors de la sol, ceea ce i-a ajutat s─â realizeze o hart─â 3D a unui ora┼č vechi, aflat acum ├«n apropiere de Morelia, ├«n statul mexican Michoacan. 

Rezultatele au fost surprinz─âtoare: Angamuco acoperea o suprafa┼ú─â de peste 26 de kilometri p─âtra┼úi ┼či cuprindea cl─âdiri impun─âtoare, precum piramide, temple, pie┼úe publice, precum ┼či un impresionant sistem de drumuri. 

image

Foto: Secven┼úe din harta 3D a ora┼čului Angamuco; Sursa: C. Fisher

ÔÇ×C├ónd te g├ónde┼čti c─â un astfel de ora┼č imens a existat ├«n tot acest timp ├«n inima Mexicului ┼či nimeni nu a ┼čtiut despre el este destul de uimitorÔÇť, a declarat arheologul Chris Fisher pentru ÔÇ×The GuardianÔÇť. 

De┼či mai pu┼úin cunoscut─â dec├ót aztecii, Pur├ępecha a fost una dintre marile civiliza┼úii din America Central─â, care a atins apogeul dezvolt─ârii ├«n secolul al XVI-lea. Capitala imperiului era Tzintzuntzan, aflat─â pe malul lacului Patzcuaro, ├«n vestul Mexicului. 

image

Foto: Ora┼čul Angamuco se afl─â pe marginea estic─â a bazinului lacului Patzcuaro; Sursa: C. Fisher

Arheologii au descoperit Angamuco ├«n 2007 ┼či au ├«ncercat s─â exploreze zona ├«n manier─â tradi┼úional─â, la sol, ├«ns─â ┼či-au dat seama c─â probabil o cartografiere a ora┼čului ar dura cel pu┼úin zece ani. Mai t├órziu, ├«n 2011, au apelat la sistemul Lidar. Exist─â, ├«ns─â, ┼či speciali┼čti care insist─â c─â ar trebui s─â se ├«nceap─â excav─ârile, pentru a putea afla mai multe detalii despre aceast─â civiliza┼úie amerindian─â.