Regizorul polonez Andrzej Wajda, premiat de foştii inamici
Veteranul regizor polonez Andrzej Wajda va primi, duminică, cea mai mai importantă distincţie oferită de Federaţia Rusă în domeniul umanitar, informează ediţia electronică a revistei Variety.
Decizia autorităţilor de la Kremlin de a-l premia pe regizorul polonez cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse pentru contribuţia sa extraordinară din domeniul umanitar se înscrie în recentele acţiuni care au ca scop vindecarea acestei "răni" ce datează de mai bine de 70 de ani între cele două ţări, după masacrarea ofiţerilor polonezi de către trupele sovietice într-o pădure din apropiere de Smolensk în anul 1940.
Andrzej Wajda, al cărui tată s-a aflat printre ofiţerii ucişi, este regizorul filmului Katyn, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2008.
Interzis iniţial în cinematografele din Rusia, filmul a fost difuzat de un mic post de televiziune rus la începutul acestui an, cu puţin timp înainte de începerea ceremoniei comune de comemorare a victimelor la locul masacrului.
Filmul a devenit şi mai cunoscut odată cu accidentul aerian din apropiere de Smolensk de pe 10 aprilie, când aeronava preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, s-a prăbuşit şi a provocat moartea tuturor pasagerilor, peste 90 de politicieni şi oficiali polonezi murind în acest accident.
Principalul post de televiziune de stat din Rusia a difuzat filmul Katyn imediat după tragedie, iar premierul rus Vladimir Putin s-a deplasat la locul accidentului împreună cu premierul polonez Donald Tusk.
Premiul oferit regizorului polonez Andrzej Wajda, în vârstă de 84 de ani, care va fi decernat duminică, la Kremlin, este însoţit de suma de 200.000 de dolari şi este considerat echivalentul rusesc al premiului Nobel pentru pace.
Printre foştii laureaţi ai acestei distincţii se numără scriitorul Aleksandr Soljeniţîn şi fostul preşedinte francez Jacques Chirac.
Născut pe 6 martie 1926, Andrzej Wajda este unul dintre cei mai importanţi regizori din lume. Printre filmele sale se numără "Czlowiek z marmuru/ Omul de marmură" (1977), "Bez znieczulenia/ Fără anestezie" (1978), "Panny z Wilka/ Domnişoarele din Wilko', (1979), "Czlowiek z zelaza/ Omul de fier" (1981) şi Danton (1983).
În 2001, el a deschis Şcoala de Măiestrie Regizorală, care se află sub înaltul patronaj al Academiei de Film Europene. Fondatorii şcolii, alături de Andrzej Wajda, sunt Wojciech Marczewski şi Studioul de Filme Documentare şi Artistice (WFDiF) din Varşovia. Obiectivul major, de a face din şcoală nu doar un loc de formare şi perfecţionare, ci şi un cadru pentru întâlniri, schimburi de idei şi experienţă, este atins prin cursurile şi workshop-urile organizate, în general, prin ansamblul proiectelor derulate de şcoală.
În 2000, cu un an înainte să deschidă Şcoala de Măiestrie Regizorală, Wajda primit un premiu Oscar pentru excelenţă. A mai câştigat, printre altele, un premiu BAFTA, pentru Danton (1984), şi un Palme d'Or, pentru "Omul de fier".