Președintele Poloniei a promulgat o lege controversată privind Holocaustul jpeg

Președintele Poloniei a promulgat o lege controversată privind Holocaustul

📁 Holocaust
🗓️ 7 februarie 2018

Președintele Poloniei, Andrzej Duda (foto), a promulgat o lege foarte controversată, privind Holocaustul, menită să apere imaginea țării. Legea a fost contestată și care a provocat tensiuni cu Israelul, SUA și Ucraina.

Noul act normativ impune amenzi și pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetățenilor străini, pentru formularea sintagmei ”tabere poloneze ale morții” și pentru sugerarea ”în mod public și împotriva realității” a faptului că națiunea și statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă, relatează Agerpres.

Guvernul de la Varșovia susține că noua lege este necesară pentru a proteja reputația polonezilor ca victime ale agresiunii naziste. Legea a făcut obiectul unor serioase avertismente și îngrijorări din partea Washingtonului și Kievului, precum și a numeroase organizații evreiești.

Responsabilii israelieni sunt nemulțumiți în special de o prevedere pe care o consideră o încercare de a nega participarea anumitor polonezi la exterminarea evreilor. La rândul lor, SUA și-au exprimat în termeni fermi ”îngrijorarea” după votarea legii, joia trecută, în Senatul polonez.

Legea riscă să aibă ”repercusiuni asupra intereselor și relațiilor strategice ale Poloniei, inclusiv cu SUA și Israel”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.