Premiu internațional pentru www istoriacomunismului ro jpeg

Premiu internațional pentru www.istoriacomunismului.ro

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2012

Proiectul www.istoriacomunismului.ro a câștigat premiul „Outstanding Achievement in Web Development” în cadrul festivalului WebAward, care a avut loc în Statele Unite ale Americii.

www.istoriacomunismului.ro este un proiect comun al Fundației Soros România, Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Senior Interactive, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung și Saga Film. Proiectul a fost realizat în urma unui studiu al Fundației Soros România. Datele studiului publicat în anul 2011 arată că 38% dintre adolescenții români cred că perioada comunistă a fost mai bună decât cea contemporană.

WebAward este competiția dedicată online-ului cu cea mai mare tradiție. În competiție se înscriu agenții din toata lumea și sunt premiate cele mai bune site-uri din 96 de industrii. Anul acesta, la cea de-a 16 ediție, au fost înscrise peste 2000 de proiecte din 42 de țări. Acest proiect a mai obținut locul doi la Gala Societății Civile și la BestAds. “Studiile realizate de Fundația Soros și partenerii săi au arătat că majoritatea adolescentilor români nu au informații suficiente pentru a înțelege trecutul recent, felul în care a funcționat comunismul în realitate. Ajunși la vârsta maturității, pot fi lesne atrași de un discurs populist bazat pe manevrarea abilă a utopiei comuniste. Pentru a elimina acest risc avem nevoie de instrumente de informare și didactice care să vorbească tinerilor într-un limbaj accesibil lor și racordat la era Internetului.

Site-ul www.istoriacomunismului.ro răspunde acestei nevoi“, a declarat Ovidiu Voicu, expert în politici educaționale la Fundația Soros România. www.istoriacomunismului.ro este un proiect dedicat predării istoriei comunismului pentru cei născuți în democrație. Site-ul propune o experiență de film a momentelor și personajelor definitorii ale comunismului din România, de la producția la hectar, caloriferele mereu reci, fructele de plastic și sticla de PepsiCola până la sistemul de penitenciare, munca la Canal, cărțile interzise și obsesia Securității.

În perioada 27-28 septembrie 2012, va avea loc la Bucuresti conferința internațională Education for Human Right through the History of the Communist Regimes in Eastern Europe and Former Soviet Union. Conferința este organizată de Asociația Remedio, cu sprijinul Fundației Soros. În cadrul conferinței, specialiști din 15 țări foste comuniste vor prezenta instrumente educaționale pentru predarea istoriei recente. Site-ul www.istoriacomunismului.ro va fi unul dintre acestea.

Mai multe despre percepțiile adolescenților despre perioada comunistă puteți citi accesând aceste link-uri:

http://soros.ro/ro/comunicate_detaliu.php?comunicat=153http://www.webaward.org/winner.asp?eid=18304