„Poziţia copilului“, cu un pas mai aproape de Oscar jpeg

„Poziţia copilului“, cu un pas mai aproape de Oscar

📁 Istoria Filmului
Autor: Alexandra Constanda
🗓️ 10 octombrie 2013

Lungmetrajul „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, a fost inclus pe lista de 76 de pelicule considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar.Nominalizările pentru categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza“, premiul vizat de „Poziţia copilului“, vor fi anunţate pe 16 ianuarie, iar până atunci lista finală cuprinde un număr de 76 de propuneri.

Dintre acestea, până la jumătatea lunii ianuarie vor fi alese nouă filme, urmând ca pe 16 ianuarie să fie anunţate cele cinci nominalizări. Printre cele 76 de pelicule se numără filmele propuse de Iran („The Past“, de Ashgar Farhadi, care a câştigat în urmă cu doi ani premiul acestei categorii, cu „A Separation“), Franţa (Gilles Bourdos – „Renoir“), Chile (Sebastian Lelio – „Gloria“), Canada (Louise Archambault – „Gabrielle“), Japonia (Yuya Ishii – „The Great Passage“), Italia (Paolo Sorrentino – „The Great Beauty“), Belgia (Felix van Groeningen – „The Broken Circle Breakdown“), Hong Kong (Wong Kar-wai – „The Grandmaster“) şi Arabia Saudită (Haifaa al-Mansour – „Wadjda“).

Lista de 76 de filme, o surpriză Lungmetrajul „Poziţia copilului“, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer, după multipremiatele „Maria“ (2003) şi „Medalia de onoare“ (2010).

“Acest film a adus multă bucurie, dar nu numai celor care l-au făcut, cred că şi românilor iubitori de România”.  Luminiţa Gheorghiu, actriţă

Filmul a fost recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2013 şi premiul pentru cel mai bun film şi cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Namur. Am contactat-o pe Luminiţa Gheorghiu, care se afla la „Săptămâna Filmului Românesc“ de la Nisa, şi actriţa s-a arătat surprinsă de includerea filmului pe lista de 76 de filme eligibile pentru Oscar.

„Îmi daţi o veste extraordinară, nu ştiam. Suntem admişi pe lista de 76? Extraordinar! Eu sunt la «Săptămâna Filmului Românesc» la Nisa şi chiar aseară a avut loc vizionarea filmului «Poziţia copilului». Sala era plină, iar după proiecţie, am stat de vorbă cu spectatorii, unii aveau lacrimi în ochi, iar eu aveam lacrimi în suflet de bucurie.

Suntem mai aproape de Oscar şi nu ştii niciodată cât de sus ajungi, foarte important este drumul, să mai urci o treaptă şi încă una. Această veste e minunată, dar dacă nu se poate mai mult, pe mine mă bucură foarte tare şi acest traseu.“ Suntem mai aproape de Oscar şi nu ştii niciodată cât de sus ajungi, foarte important este drumul, să mai urci o treaptă şi încă una.

Luminiţa Gheorghiu, actriţăCiteste mai mult:adev.ro/mucqp7