Partea nevăzută a orașului roman Potaissa, descoperită sub străzile orașului Turda | FOTO jpeg

Partea nevăzută a orașului roman Potaissa, descoperită sub străzile orașului Turda | FOTO

­čôü Dacia antic─â
Autor: Redac╚Ťia

O parte nemaivăzută a orașului roman Potaissa a fost descoperită de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Turda, sub strada Panait Cerna din municipiu.

Anterior, pe aceea╚Öi strad─â arheologii au descoperit mai multe construc╚Ťii din perioada medieval─â, distruse cel mai probabil ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongol─â (1285). La 200 de metri spre sud, ├«n cadrul aceluia╚Öi proiect de reabilitare al sistemului de ap─â potabil─â ╚Öi canalizare, au fost descoperite ruinele unei construc╚Ťii romane cu dimensiuni considerabile, a c─ârei destina╚Ťie nu am putut-o stabili ├«n stadiul actual al cercet─ârilor, informeaz─â Muzeul de Istorie Turda.

Turda 2 jpg jpeg

Zidurile dinspre S-SV ╚Öi N-NE ale construc╚Ťiei descoperite ├«ntr-o prim─â etap─â, au fost par╚Ťial distruse ├«n perioada introducerii conductei magistrale de ap─â potabil─â din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o l─â╚Ťime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe por╚Ťiunea p─âstrat─â doar c├ót a permis s─âp─âtura pentru introducerea noii conducte de ap─â. 

├Äntr-o a doua etap─â, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construc╚Ťiei pe ├«ntreaga sa lungime. Zidul construit din piatr─â spart─â de carier─â de m─ârime mic─â ╚Öi mijlocie, s-a p─âstrat extrem de bine pe o ├«n─âl╚Ťime de 1,60 m, p├ón─â la talpa funda╚Ťiei (-2,20 m de la nivelul actual de c─âlcare).

Turda 4 jpg jpeg

La un moment dat, cel mai probabil ├«n urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsur─â (piatr─â afumat─â, sticl─â ╚Öi ceramic─â vitrifiat─â), cl─âdirea ╚Öi-a ├«ncetat existen╚Ťa. 

Aceast─â descoperire arheologic─â completeaz─â ╚Öirul construc╚Ťiilor identificate pe strada Panait Cerna ├«n cursul lucr─ârilor ├«ncepute anul trecut ╚Öi aduce noi dovezi despre structurile zidite nev─âzute ale ora╚Öului roman Potaissa.

Foto: Facebook / Muzeul de Istorie Turda

Turda 3 jpg jpeg