Prințul Alamayou, în Marea Britanie (foto: Wikimedia Commons)

Palatul Buckingham refuză să restituie rămășițele pământești ale unui prinț etiopian capturat în 1868

Palatul Buckingham a respins solicitarea Etiopiei de a restitui rămășițele pământești ale unui prinț care a murit în Anglia în 1879, după ce a fost capturat în copilărie în Etiopia de către armata britanică și îngropat la Castelul Windsor.

Prințul Alemayehu a murit, potrivit istoricilor, la vârsta de 18 ani la Leeds (nordul Angliei) de pneumonie. Regina Victoria, care îl îndrăgea, a dorit ca el să fie înmormântat în cripta regală a Capelei St. George aflată în incinta Castelului Windsor, la vest de Londra, relatează Agerpres.

Etiopia a cerut în repetate restituirea rămășițelor prințului, care a fost dus cu forța în Marea Britanie de către britanici după victoria acestora asupra armatei Imperiului Etiopian în 1868. Fără succes însă.

Prințul Alemayehu, născut în 1861, a fost capturat împreună cu mama sa, împărăteasa Tiruwork, atunci când britanicii au cucerit fortăreața imperială din Maqdala la 13 mai 1868.

Tatăl său, împăratul Tewodros al II-lea, s-a sinucis în loc să se predea. Împărăteasa a murit în timpul călătoriei.

Amintirea prințului este încă vie în Etiopia. În timpul unei călătorii la Londra, în 1924, împăratul Haile Selassie a așezat pe mormântul acestuia o placă gravată în amharică, limba națională a Etiopiei.

În 2007, președintele Etiopiei, Girma Wolde-Giorgis, i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să aducă rămășițele prințului în țara sa.

Mai multe pentru tine...