Oameni despre care nu învăţăm la şcoală  Expoziţie de „Români frumoşi“, la Cărtureşti jpeg

Oameni despre care nu învăţăm la şcoală. Expoziţie de „Români frumoşi“, la Cărtureşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Corina Zorzor
🗓️ 8 ianuarie 2013

O galerie de fotografii sau, cum spun organizatorii, o „galerie de valori“ se deschide vineri, 11 ianuarie, pentru bucureşteni, la librăria Cărtureşti Verona. Proiectul ne face cunoştinţă cu 29 de personalităţi contemporane din 15 domenii ştiinţifice şi culturale, pe care fotograful Matei Buţă le-a pus în lumină chiar prin prisma ocupaţiilor lor.

Cine este primul cosmonaut român? Dar primul specialist în chirurgie plastică pentru copii din România? Dar fondatorul Centrului de Istorie a Imaginarului? Acestea sunt doar câteva dintre ghicitorile pe care oamenii din spatele proiectului „Români frumoşi“ ni le dau ca teme de gândire. 

Puţini dintre noi ştiu răspunsul, pentru că nu învăţăm despre ei la şcoală, mass-media nu îi promovează suficient, iar România nu are o galerie de texte şi imagini cu personalităţile contemporane marcante. 

Tocmai de aceea, tânărul fotograf Matei Buţă, împreună cu

(Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), au organizat proiectul cultural-fotografic „Români Frumoşi“.

„Suntem un grup de tineri cu un entuziasm enorm şi ne-am gândit că putem schimba ceva. Am început în 2011 când am trecut pe o listă personalităţi din 15 domenii, de la muzică la istorie, de la film la cercetare ştiinţifică, şi i-am ales pe cei care ne-au uimit, a căror biografie ne-a făcut să ne fie jenă că nu-i cunoaştem. Matei Buţă a gândit conceptul fotografic şi împreună cu echipa de asistenţi foto a încercat să capteze fiecare dintre aceste personalităţi în fotografii memorabile“, spun organizatorii pe

În perioada 10 mai – 15 iunie 2012, portretele au fost împărţite în patru expoziţii instalate simultan pe simezele librăriilor Cărtureşti din Constanţa, Iaşi, Cluj şi Timişoara. Cei 29 de Români Frumoşi se reunesc pentru prima oară în expoziţia deschisă publicului în perioada 5-19 ianuarie la Cărtureşti Verona din Bucureşti. Vernisajul are loc vineri, 11 nanuarie, de la ora 19.00. 

1. Anamaria Marinca

2. Christian Mititelu

3. Crina Coco Popescu

4. Cornel Sitar

5. Cosmin Bumbuţ

6. Cristian Mandeal

7. Dan C. Mihăilescu

8. Dan Mircea Enescu

9. Dorin Prunariu

10. Gigi Căciuleanu

11. Ileana Hotopilă

12. Ioana Avădani

13. Ion Barbu

14. Ion Bruckner

15. Lucian Boia

16. Marina Chirca

17. Nicolae Bordaşiu

18. Nicu Covaci

19. Oana Pellea

20. Petru Moga

21. Radu Deac

22. Echipa Naţională Spadă Feminin

23. Solomon Marcus

24. Ştefan Câlţia

25. Stere Gulea

26. Victor Rebengiuc &Mariana Mihuţ

27. Victoria Berbecaru

28. Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan

29. M.S. Regele Mihai şi Regina Ana

sursa:http://adevarul.ro/cultura/arte