O sabie viking─â rar─â, descoperit─â ├«n extremitatea nordic─â a Sco╚Ťiei, are ÔÇ×multe pove╚Öti de spusÔÇŁ, sus╚Ťin arheologii jpeg

O sabie viking─â rar─â, descoperit─â ├«n extremitatea nordic─â a Sco╚Ťiei, are ÔÇ×multe pove╚Öti de spusÔÇŁ, sus╚Ťin arheologii

O sabie viking─â g─âsit─â la un loc de ├«nmorm├óntare din insulele Orkney, din extremitatea nordic─â a Sco╚Ťiei, este un artefact rar, interesant ╚Öi complex, spun arheologii, relateaz─â BBC.

Descoperirea, f─âcut─â ├«n 2015 pe coasta de nord-est a Papa Westray, este examinat─â cu aten╚Ťie ├«n urma s─âp─âturilor pentru recuperarea sabiei.

Arheologii l-au identificat acum ca un tip de sabie grea asociat─â cu secolul al IX-lea. Relicva este puternic corodat─â, dar analizele folosind raze X au scos la iveal─â ca garda sabiei este foarte complex decorat─â.

Se crede c─â metalele contrastante au fost folosite pentru a crea un model asem─ân─âtor unui fagure de miere. Arheologii care au examinat arma au spus c─â are ÔÇ×multe pove╚Öti de spusÔÇŁ.

image

Sursa foto: AOC Archeology

Au fost g─âsite ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťele de la o teac─â pentru lam─â. Andrew Morrison, Caroline Paterson ╚Öi Dr. Stephen Harrison de la AOC Archaeology au sugerat c─â mai sunt mai multe informa╚Ťii de cules din descoperiri.

├Äntr-o declara╚Ťie comun─â, echipa a spus: ÔÇ×Pentru a p─âstra c├ót mai multe dovezi posibil, am ridicat ├«ntreaga sabie ╚Öi solul ├«nconjur─âtor ├«ntr-un morman de p─âm├ónt pentru a fi transportat la laborator ╚Öi excavat acoloÔÇŁ

ÔÇ×Este at├ót de fragil ├«nc├ót nici m─âcar nu ╚Ötim cum arat─â partea inferioar─â, a╚Öa c─â ├«n╚Ťelegerea noastr─â (asupra complexit─â╚Ťii artefactului ÔÇô n.r.) se va schimba cu siguran╚Ť─â ├«n lunile urm─âtoareÔÇŁ, afirm─â speciali╚Ötii de la AOC Archeology .

ÔÇ×Fierul din sabie s-a corodat puternic, multe dintre detaliile izbitoare fiind vizibile doar prin radiografieÔÇŁ, au mai spus exper╚Ťii.

Săpăturile de la Mayback au scos la iveală o serie de descoperiri, inclusiv dovezi ale unei înmormântări rare cu bărci vikinge și un al doilea mormânt cu arme, inclusiv sabia respectivă.

Arheologii au spus c─â mormintele ar putea fi cele ale coloni╚Ötilor norvegieni din prima genera╚Ťie de pe Orkney. AOC Archeology a lucrat cu Historic Environment Scotland la cercetare.

Sursa foto: AOC Archeology