Arheologii egipteni au descoperit patru morminte de demnitari din perioada faraonilor și o mumie de peste 4.000 de ani, acoperită cu foițe de aur (foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass)

O mumie acoperită cu aur, găsită în Egipt / FOTO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 30 ianuarie 2023

Arheologii egipteni au descoperit, la Saqqara, în apropiere de Cairo, patru morminte de demnitari din perioada faraonilor și o mumie de peste 4.000 de ani, acoperită cu foițe de aur.

Mormintele din timpul dinastiilor a V-a și a VI-a, între 2.500 și 2.100 de ani î.Hr., au fost descoperite în necropola Saqqara, cunoscută pentru faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser, informează Agerpres.

Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass
Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass

În timpul săpăturilor, la 15 metri sub pământ, arheologii au descoperit un sarcofag de calcar „în starea exactă în care l-au lăsat vechii egipteni în urmă cu 4.300 de ani”, a declarat arheologul egiptean Zahi Hawass.

Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass
Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass

Când l-au deschis au descoperit în interiorul său o mumie acoperită cu foițe de aur, „una dintre cele mai vechi și mai bine conservate din Egipt, în afară de cele regale”, a precizat arheologul.

Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass
Foto: Facebook / Dr. Zahi Hawass

Mormintele decorate cu scene colorate din viața cotidiană, au servit drept loc final de odihnă pentru Khnumdjedef, marele preot al faraonului Unas, a cărui piramidă decorată se află în apropiere, pentru Meri, păstrătorul secretelor regelui, pentru Messi, marele preot al faraonului Pepi I, și pentru Fetek, scrib și judecător, a detaliat  arheologul Zahi Hawass.

Necropola Saqqara, aflată la puțin peste 15 kilometri la sud de faimoasele piramide de pe platoul Giza, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, deoarece piramida lui Djoser, construită în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerată unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafața globului.