O groapă de provizii din Evul Mediu, descoperită accidental la Sighişoara jpeg

O groapă de provizii din Evul Mediu, descoperită accidental la Sighişoara

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2017

O groapă de provizii din Evul Mediu a fost descoperită la Sighişoara, în urma surpării unei alei pietonale din Parcul Central, a anunțat primarul orașului, Ovidiu Mălăncrăvean.

Primarul spune că existenţa ”situația este asemănătoare cu cea existentă în Piața Sfatului din Brașov sau Piața Mare din Sibiu, acolo unde s-au identificat mai multe gropi de provizii, care au fost conservate arheologic și puse în valoare prin amenajarea unor hublouri de vizitare”.

”Existența la Sighișoara a unor astfel de gropi pentru depozitarea grânelor în piața veche (Marktplaz) a Orașului de Jos este cunoscută de mai multă vreme, unele fiind documentate încă din anii `60 ai secolului trecut, iar o alta a fost descoperită cu numai câțiva ani înainte în perimetrul aceleiași zone (punctul este marcat și protejat). Se pare că în Evul mediu amplasarea acestor gropi era ținută secretă, ele fiind acoperite cu un capac și apoi cu pământ, apelarea la aceste resurse făcându-se doar în caz de forță majoră. Locul exact al fiecărei gropi era cunoscut doar de câteva persoane. Aceștia legau niște frânghii speciale în locuri doar de ei știute, iar în punctul de intersecție al nodurilor făcute de către cei ce au ascuns alimentele trebuia să fie o groapă”, arată primarul Sighişoarei, într-un comunicat de presă.

În vederea unui scop asemănător, până la cercetarea arheologică, documentarea științifică și o valorificare corespunzătoarea după modelul din Sibiu, Municipiul Sighișoara a procedat la conservarea provizorie a acestor gropi prin umplerea lor cu un sort de pietriș. 

Citește și:

Sighişoara-farmec medieval

O enigmă:a trecut Dracula prin Sighişoara?