O ┬źgr─âdin─â funerar─â┬╗ cu o vechime de 4 000 de ani, descoperit─â la Luxor / FOTO jpeg

O ┬źgr─âdin─â funerar─â┬╗ cu o vechime de 4.000 de ani, descoperit─â la Luxor / FOTO

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

O echip─â de arheologi din Spania a descoperit vestigiile unei ÔÇŁgr─âdini funerareÔÇŁ cu o vechime de 4.000 de ani, ├«n apropierea unui morm├ónt din epoca faraonic─â, amplasat ├«n apropiere de Luxor, pe malul de vest al Nilului, a anun╚Ťat Ministerul pentru Antichit─â╚Ťi din Egipt.

Arheologii ╚Ötiau de existen╚Ťa acestor mici gr─âdini, situate la intrarea mormintelor faraonilor, din reprezentarea lor pe sculpturi ╚Öi picturile murale din morminte (foto jos). Este ├«ns─â pentru prima dat─â c├ónd o astfel de gr─âdin─â a fost descoperit─â ├«n ora╚Öul antic Teba, cunoscut ├«n prezent sub numele de Luxor, relateaz─â Agerpres.

5 jpg jpeg

Gr─âdina de trei pe doi metri ÔÇŁavea, probabil, o semnifica╚Ťie simbolic─â ╚Öi juca un rol ├«n timpul ritualurilor funerareÔÇŁ, a declarat Jose Galan, ╚Öeful misiunii arheologice spaniole care a f─âcut aceast─â descoperire.

Vestigiile acestei gr─âdini funerare, ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n mici p─âtrate, au fost scoase la iveal─â ├«n curtea unui morm├ónt din Regatul Mijlociu (2030-1640 ├«.Hr.).

Arheologii au mai descoperit r─âd─âcinile ╚Öi trunchiul unui mic copac, vechi de 4000 de ani, cu o ├«n─âl╚Ťime de 30 de centimetri, ╚Öi un vas care con╚Ťine fructe uscate, probabil ofrande (foto jos).

4 JPG jpeg

La intrarea în mormânt, arheologii au descoperit, de asemenea, într-o mică nișă care servea drept capelă trei pietre funerare decorate cu scene faraonice.

7 jpg jpeg

ÔÇŁGr─âdina funerar─âÔÇŁ, reconstituire realizat─â de arheologii spanioli.

2 JPG jpeg

Vestigiile descoperite de arheologii spanioli.

3 JPG jpeg

Sursa foto: Consejo Superior de Investigaciones Cient├şficas