O enigm─â veche de mii de ani, rezolvat─â de testele ADN: Care este originea etruscilor?  jpeg

O enigm─â veche de mii de ani, rezolvat─â de testele ADN: Care este originea etruscilor?

Originea etruscilor a st├órnit numeroase controverse ├«nc─â din Antichitate. Aceast─â enigm─â veche de mii de ani se pare c─â a fost rezolvat─â acum de testele ADN, care ar─ât─â c─â popula╚Ťiile care ocup─â ├«n prezent ├«n regiunile italiene Toscana ╚Öi Umbria sunt ├«nrudite cu popula╚Ťiile care tr─âiesc pe coasta vest a Turciei contemporane, ├«n preajma ora╚Öului Izmir.

Civiliza╚Ťia etrusc─â a ├«nflorit ├«n Italia ├«n prima jum─âtate a mileniului I ├«.Hr. exercit├ónd o influen╚Ť─â puternic─â asupra Romei ╚Öi civiliza╚Ťiei romane de mai t├órziu. Etruscii au fost ├«ns─â o popula╚Ťie diferit─â de celelalte triburi care locuiau ├«n acea perioad─â ├«n peninsula Italic─â, vorbind o limb─â aparte, care nu este cunoscut─â bine nici ├«n prezent.

Chestiunea originii etruscilor a fost controversat─â ├«nc─â din Antichitate. Primele urme ale civiliza╚Ťiei lor au ap─ârut ├«n peninsula Italic─â ├«n secolul al XII-lea ├«. Hr. ╚śapte secole mai t├órziu, Herodot scria c─â etruscii erau descenden╚Ťi ai lidienilor, popula╚Ťie care ocupa ├«n Antichitate vestul Asiei Mici (├«n Turcia contemporan─â). ├Än secolul I ├«. Hr., istoricul Titus Livius a sus╚Ťinut s─â etruscii proveneau din nordul Europei. C├ó╚Ťiva ani mai t├órziu, Dionysius din Halicarnas, istoric grec ce a tr─âit ╚Öi a scris la Roma, a sus╚Ťinut c─â etruscii erau o popula╚Ťie nativ─â a peninsulei Italice.

O serie de teste ADN, ale c─âror rezultate au fost publicate recent, par s─â confirme informa╚Ťia oferit─â de Herodot. Cercet─âtorii au recoltat probe ADN de la mai mul╚Ťi b─ârba╚Ťi care provin din familii str─âvechi din Toscana, respectiv valea Casentino ╚Öi ora╚Öele Volterra ╚Öi Murlo, unde au fost descoperite cele mai importante vestigii etrusce. Apoi au comparat cromozomii Y, care se transmit de la tat─â la fiu, cu probe recoltate de la alte grupuri din Italia, peninsula Balcanic─â, Turcia ╚Öi din insula greceasc─â Lemnos, unde ├«n antichitate se vorbea o limb─â considerat─â ├«nrudit─â cu limba etrusc─â.

Studiul a ar─âtat c─â urma╚Öii etruscilor din zilele noastre prezint─â un grad ridicat de ├«nrudire cu popula╚Ťiile din vestul Turciei, care locuiesc ├«n preajma ora╚Öului Izmir, relateaz─â publica╚Ťia britanic─â The Guardian.

ÔÇ×Probele de ADN de la Murlo ╚Öi Volterra sunt mult mai asem─ân─âtoare cu cele prelevate de la popoarele din est (Turcia ÔÇô n.r.) dec├ót cu cele de la ceilal╚Ťi locuitori ai ItalieiÔÇŁ, a declarat Alberto Piazza, cercet─âtor de la Universitatea din Torino, care a prezentat rezultatele studiului la Conferin╚Ťa European─â de Genetic─â Uman─â de la Nisa.

ÔÇ×O variant─â genetic─â particular─â, g─âsit─â ├«n e╚Öantioanele de la Murlo, a fost ├«mp─ârt─â╚Öit─â doar cu oamenii din TurciaÔÇŁ, a precizat cercet─âtorul italian.

Acest studiu completeaz─â alte cercet─âri similare, care indic─â o posibil─â origine asiatic─â a etruscilor. Un alt studiu din acest an a urm─ârit genele transmise de la mam─â la fiic─â. De╚Öi rezultatele nu au fost la fel de concludente, ╚Öi acest studiu a ar─âtat c─â exist─â o leg─âtur─â genetic─â ├«ntre popula╚Ťiile din Toscana contemporan─â ╚Öi cele din Asia Mic─â. ├Än 2004, o echip─â de cercet─âtori spanioli ╚Öi italieni a recoltat probe ADN de la r─âm─â╚Öi╚Ťele umane din mormintele etruscilor pentru a demonstra c─â ace╚Ötia nu se ├«nrudeau cu celelalte popula╚Ťii care locuiau ├«n acea perioad─â ├«n peninsula Italic─â.

Chianina Toscana jpg jpeg

Mai mult, un alt studiu genetic a ar─âtat c─â rasa de bovine ÔÇ×chianinaÔÇŁ, una una dintre cele mai vechi din lume, atestat─â de peste 2.200 de ani ├«n regiunile Toscana, Umbria ╚Öi Lazio, se ├«nrude╚Öte mai degrab─â cu alte rase din peninsula Balcanic─â ╚Öi din Turcia, nu cu celelalte rase de vaci din Italia.