papyrus in ancient egypt jpg webp

O carte din Egipt, scrisă la începutul creștinismului și considerată una dintre cele mai vechi din lume, la licitație

🗓️ 8 aprilie 2024

O carte din Egipt, scrisă în perioada de început a creştinismului şi considerată una dintre cele mai vechi cărţi care există în lume, va fi scoasă la licitaţie în luna iunie la Londra, informează Reuters, citată de Agerpres.

Codexul Crosby-Schoyen, scris în limba coptă pe papirus în jurul anilor 250 e.n. – 350 e.n. şi realizat în una dintre primele mănăstiri creştine, are o valoare ce a fost estimată între 2,6 milioane de dolari şi 3,8 milioane de dolari, potrivit casei de licitaţii Christie’s.

”Provine din exact acea perioadă, acea perioadă de tranziţie, când sulurile de papirus au început să se transforme în codexuri”, a spus Eugenio Donadoni, specialist principal al casei Christie’s pentru manuscrise medievale şi renascentiste. ”Aşadar, cărţile aşa cum le ştim astăzi. Iar în această carte avem primele texte cunoscute din două cărţi ale Bibliei”, a adăugat el, transmite Agerpres.

Cele 104 pagini (52 de file) au fost scrise de un scrib într-o perioadă de 40 de ani pe când se afla la o mănăstire din Egiptul de Sus şi sunt conservate în spatele unor plăci din plexiglas. Codexul conţine prima epistolă a lui Petru şi Cartea lui Iona.

Eugenio Donadoni a precizat că textele s-au păstrat datorită climatului uscat al Egiptului, adăugând că doar câteva cărţi din secolul al III-lea şi al IV-lea au supravieţuit până în zilele noastre.

”Toate manuscrisele creştine importante pe care le-am descoperit în secolul al XX-lea şi la finalul secolului al XIX-lea sunt toate concentrate în Egipt tocmai datorită acestor condiţii climatice foarte precise”, a spus el.

Codexul a fost descoperit în Egipt în anii 1950 şi cumpărat de Universitatea Mississippi din Statele Unite, unde a rămas până în 1981. Colecţionarul norvegian de manuscrise Martin Schoyen l-a achiziţionat în 1988, iar acum îl scoate la licitaţie alături de alte piese de valoare din Colecţia Schoyen pe care o deţine, una dinte cele mai vaste colecţii private de manuscrise din lume.

Codexul Crosby-Schoyen este expus la sediul din New York al casei Christie’s din 2 aprilie până pe 9 aprilie şi va fi scos la licitaţie la Londra pe 11 iunie.