NATO Flag png

NATO: Suedia şi Finlanda vor fi prezente la summitul de la Madrid

🗓️ 25 mai 2022

Suedia şi Finlanda, care şi-au depus cererea de aderare la NATO săptămâna trecută, vor fi prezente la Madrid la summitul Alianţei Nord-Atlantice la sfârşitul lunii iunie, a dat asigurări marţi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la forumul de la Davos, relatează agerpres.ro.

Cele două ţări nordice se vor afla ''desigur'' la Madrid în cadrul acestui summit care se va desfăşura între 28 şi 30 iunie, a răspuns Pedro Sanchez, întrebat pe această temă de preşedintele Forumului Economic Mondial (WEF), Borge Brende.

''Sunt două mari democraţii (...) şi cred că este foarte important (...) să le avem de partea noastră ca aliaţi ai NATO'', a subliniat Pedro Sanchez.

''Atmosfera, contextul actual şi voinţa politică a aliaţilor este de a lucra în privinţa acestor două ţări'', a spus liderul socialist spaniol, dând asigurări că Spania urmează să ''accelereze procesul parlamentar'' în vederea ratificării acestei aderări.

Ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina, Suedia şi Finlanda, care împart o graniţă de 1.300 km cu Rusia, şi-au prezentat pe 18 mai dosarul de candidatură secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a salutat gestul ca fiind ''un moment istoric''.

Dar Turcia, membră NATO, a deschis o criză în cadrul Alianţei, opunându-se aderării acestor două ţări care au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a celorlalte state membre.

Ministrul de externe al Finlandei a anunţat marţi, la Davos, că cele două ţări nordice vor trimite delegaţii la Ankara săptămâna aceasta, în speranţa de a convinge Turcia să nu se mai opună candidaturii lor.

Pentru premierul spaniol, ''obiectivul principal'' al summitului de la Madrid va fi ''unitatea între aliaţi'' şi ''între NATO şi Uniunea Europeană''. Un ''dineu informal'' la acest summit ''între statele membre UE - dintre care unele nu sunt membre ale Alianţei - şi NATO este în pregătire'', a adăugat el.

În urmă cu o săptămână, Turcia a provocat surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Mai multe pentru tine...