Mormântul unei prințese egiptene, descoperit în Valea Regilor (foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار)

Mormântul unei prințese egiptene, descoperit în Valea Regilor

📁 Egiptul Antic
🗓️ 17 ianuarie 2023

Un mormânt antic, aparținând probabil unei soții regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton și Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani, a fost descoperit recent în orașul Luxor, supranumit Teba faraonilor.

Mormântul regal a fost descoperit de cercetători egipteni și britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află celebra „Vale a regilor”, iar săpăturile arheologice sunt încă în curs de desfășurare, a declarat Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichități Egiptene, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Însă „primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”, considerată apogeul și perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a adăugat el.

Interiorul, în stare proastă de conservare

Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge și coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, a spus că „mormântul este cel al unei soții regale sau al unei prințese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puține au fost dezgropate până acum”.

Interiorul mormântului se află „într-o stare proastă de conservare”, cu „numeroase construcții și inscripții distruse de inundațiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase și calcaroase”, a adăugat arheologul egiptean Mohsen Kamel, citat în același comunicat. Egiptul a prezentat în ultimele luni mai multe descoperiri majore, realizate în principal în nectropola Saqqara, la sud de Cairo.

Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار