Actoruil Geo Barton, în rolul personajului Lică Sămădăul, în ecranizarea din 1957 a nuvelei „Moara cu noroc”

Mormântul lui „Lică Sămădăul”, descoperit în județul Arad

Mormântul bărbatului care a inspirat personajul Lică Sămădăul, din nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, a fost descoperit recent la Ineu, județul Arad.

La sesizarea unor localnici, o mică echipă de etnografi, formată din Rodica Colta de la Centrul Cultural Județean Arad și Sorin Sabău de la Complexul Muzeal Arad, s-a deplasat la Ineu, în cimitirul de lângă „Hodobană”, în „Cotu Morii”, să caute mormântul cu cruce din marmură roșie a lui „Lică Sămădău”, de fapt al lui Antonie Ciul, bărbatul care a inspirat personajul din opera lui Ioan Slavici. Și l-au redescoperit, pentru că localnicii ar fi știut de existența lui, informează Special Arad.

Încercând să localizeze Moara cu noroc, ineuanii plasează hanul, la care obișnuia să vină Lică, la Bălucana. Cât despre Lică, localnicii susțin până azi că a fost ineuan, că numele de familie a fost Ciul, „a lu Munioc”, că a fost înmormântat în cimitirul de lângă „Hodobană”, în „Cotu Morii” și că a avut o cruce din marmură roșie”.

Mormântul lui Antonie Ciul, bărbatul care a inspirat personajul lui Slavici (© Special Arad)
Mormântul lui Antonie Ciul, bărbatul care a inspirat personajul lui Slavici (© Special Arad)

Căutarea mormântului celui care a inspirat personajul din „Moara cu noroc” a fost o îndeletnicire veche printre muzeografi și etnografi. În 2019, Rodica Colta publica în Monitorul Cultural un text despre aceste căutări, intitulat „Lică Sămădău al nostru. Între realitate și ficțiune”.

Aici, cunoscutul etnograf arădean îl prezenta pe Sămădău dincolo de personajul literar din nuvela „Moara cu noroc”(1881), studiată de către noi toți în școală, precizând încă din strat că „Lică Sămădău este și azi o prezență vie în memoria satelor din jurul Ineului, care și-l revendică ca fiind al lor”.

Cine a fost, de fapt, Lică Sămădău?

„Încercând să schițăm o biografie a omului care l-a inspirat pe Slavici, putem spune că acesta s-a născut pe la mijlocul secolului al XIX-lea și pare să fi fost un țăran înstărit, care creștea și făcea comerț cu porci, ca mulți alții din Câmpia Aradului. Conform documentelor vremii, porcii din acest teritoriu se vindeau la Viena”, spune etnograful arădean Rodica Colta.

În plus, Sămădău n-a fost porcar, ci mare proprietar de porci, cu oameni plătiți să se ocupe de animale.

Foto sus:  Actorul Geo Barton, în rolul personajului Lică Sămădăul, în ecranizarea din 1957 a nuvelei „Moara cu noroc”

Mai multe pentru tine...