Moartea unei icoane a filmului   recomandare TV jpeg

Moartea unei icoane a filmului - recomandare TV

📁 Recomandări de film
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 15 septembrie 2010

James Byron Dean  (1931-1955), celebru pentru rolul său din „Rebel Without a Cause“ („Rebel  fără cauză“), a fost primul actor care a primit o nominalizare post-mortem la premiile Academiei Americane de Film.

Dean a apărut prima oară la televizor într-o reclamă. A renunţat la colegiu pentru a se dedica în întregime actoriei. Alte două filme care au rămas repere ale cinematografiei mondiale, alături de „ Rebel Without a Cause“, sunt „East of Eden“ şi „Giant“, în care Dean a făcut roluri memorabile, transformându-l într-o legendă. Cariera lui fulminantă a fost întreruptă tragic la vârsta de 24 de ani.

Chiar în ziua când se împlinesc 55 de ani de la teribilul accident de maşină, 30 septembrie, Viasat History prezintă un documentar care încearcă să  elucideze circumstanţele morţii unuia dintre cei mai faimoşi actori de la Hollywood. „Ziua în care a murit James Dean“ („The Day that James Dean Died“) cuprinde mărturiile familiei lui Dean şi ale prietenilor săi, care vorbesc despre controversata carieră de pilot de ­curse a actorului şi despre pasiunea lui pentru viteză.

În dimineaţa zilei de 30 septembrie 1955, Dean şi mecanicul său, Rolf Wütherich, urmau să pregătească un Porsche 550 Spyder pentru o cursă de maşini sport, la Salinas, California. Iniţial, Dean trebuia să remorcheze maşina, însă a hotărât în ultimul moment să o conducă. După ce a alimentat automobilul, Dean şi-a reluat drumul, însă din direcţia opusă o maşină condusă de un student de 23 de ani a intrat pe banda sa. Cele două maşini s-au ciocnit aproape frontal. Conform unei poveşti apărute la 1 octombrie 2005 în „Los Angeles Times“, Dean ar fi fost dus la Spitalul Paso Robles War Memorial cu multiple răni, decesul fiind declarat la 5.59 p.m.