M─ârturii cutremur─âtoare ale supravie┼úuitorilor de la Auschwitz: ÔÇ×├«mi amintesc mirosul insuportabil al c─ârnii de om arz├ónd!ÔÇŁ jpeg

M─ârturii cutremur─âtoare ale supravie┼úuitorilor de la Auschwitz: ÔÇ×├«mi amintesc mirosul insuportabil al c─ârnii de om arz├ónd!ÔÇŁ

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia

Procesul unui fost gardian nazist de la Auschwitz, acum ├«n v├órst─â de 94 de ani, acuzat de complicitate la crim─â ├«n 170.000 de cazuri, a determinat mai mul┼úi supravie┼úuitori ai ororilor din lag─ârele de concentrare s─â ias─â ├«n fa┼ú─â ┼či s─â ├«┼či spun─â povestea. Ace┼čtia ├«nc─â sper─â, spre apusul vie┼úii, la dreptate pentru suferin┼úa ├«ndurat─â, relateaz─â Daily Mail.

Suferin┼úa persoanelor schingiuite ├«n lag─ârele de concentrare naziste ies ┼či ast─âzi la lumin─â. Mai mul┼úi supravie┼úuitori ai Holocaustului vor ap─ârea s─âpt─âm├óna viitoare ├«n fa┼úa unui juriu ┼či ├«┼či vor spune pove┼čtile tragice, cu ocazia procesului unui fost gardian nazist. 

3106ae8800000578 3440915 image m 4 1455126249680 jpg jpeg
3117142700000578 3442010 image a 9 1455208214925 jpg jpeg

Fo┼čtii nazi┼čti, ajuta┼úi ├«n proces de v├órsta ├«naintat─â

Alături de el, alţi 40 de supravieţuitori, sau rude ale acestora, vor fi prezenţi în sala de judecată, dar nu toţi vor depunde mărturii.

Hanning, care tr─âie┼čte ├«n prezent ├«ntr-un or─â┼čel mic din Detmold, Germania, recunoa┼čte c─â a lucrat la Auschwitz, ├«ns─â neag─â c─â ar fi lucrat ├«n sectorul Birkenau, unde au fost ucise de nazi┼čti peste un milion de persoane. Acesta este unul din cei 30 de fo┼čti gardieni de la Auschwitz investiga┼úi de procurorii federali germani. Un alt caz este cel al unei b─âtr├óne ├«n v├órst─â de 93 de ani, fost operator radio, care are, la r├óndul ei, 260.000 de capete de acuzare de complicitate la crim─â. 

┼×i fostul ofi┼úer nazist Hubert Zafke, acum ├«n v├órst─â de 95 de ani, va fi adus ├«n fa┼úa procurorilor ├«n luna februarie, fiind acuzat de complicitate la crim─â ├«n 3.681 de cazuri. Avocatul b─ârbatului, care a lucrat ca medic la Auschwitz ├«n 1944, spune c─â este ru┼činea Germaniei, ca na┼úiune, c─â mul┼úi dintre criminalii ┼či sus┼úin─âtorii nazi┼čti de prim─â m├ón─â au sc─âpat cu sentin┼úe minime sau chiar f─âr─â acuza┼úii dup─â r─âzboi. Pe numele s─âu Peter-Michael Diestel, acesta sus┼úine c─â procurorii ├«ncearc─â doar s─â compenseze gre┼čelile din trecut prin acuzarea clientului s─âu.

A fost doctor pentru solda┼úii armatei naziste Wehrmacht, nu a avut nicio leg─âtur─â cu Holocaustul, iar argumentul principal ├«n cazul s─âu este c─â, dac─â el nu era acolo s─â-i trateze pe solda┼úii r─âni┼úi, lag─ârele nu ar fi func┼úionat. Ce ar fi trebuit s─â fac─â un b─ârbat t├ón─âr, chiar dac─â ┼čtia ce se petrece acolo, s─â opreasc─â acea tragedie?, spune avocatul.

├Än toate cazurile acuza┼úilor, v├órsta ├«naintat─â a acestora ┼či starea de s─ân─âtate precar─â vor constitui factori decisivi ├«n desf─â┼čurarea proceselor.

Un alt supravie┼úuitor, Justin Sonder, programat s─â depun─â m─ârturie vineri, spune c─â ÔÇ×niciodat─â nu va fi prea t├órziu ca persoanele care s-au aflat ├«n spatele atrocit─â┼úilor petrecute la Auschwitz s─â pl─âteasc─âÔÇŁ. ÔÇ×Sunt ├«ntrebat adesea dac─â cei care lucrau la Auschwitz au ar─âtat vreodat─â compasiune. R─âspunsul este nu, absolut niciodat─âÔÇŁ, spune Soder, ├«n v├órst─â de 90 de ani.