Mar┼čul celor Vii, la Auschwitz Birkenau jpeg

Mar┼čul celor Vii, la Auschwitz-Birkenau

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 20 aprilie 2012

Circa 8.000 de persoane, majoritatea tineri evrei, au participat joi la cel de-al 21-lea Mar┼č al celor Vii la fostul lag─âr nazist Auschwitz-Birkenau, organizat ├«n memoria celor ┼čase milioane de evrei extermina┼úi de nazi┼čti ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, relateaz─â AFP.

"Pentru mine, acest mar┼č este ca o mic─â lum├ónare pe care o aprindem ├«n memoria victimelor. Sunt sigur c─â, ├«n tenebrele acestei lumi, cu c├ót vor fi mai mul┼úi oameni care vor aprinde lum├ón─âri, cu at├ót lumea va fi mai bun─â", a declarat pentru AFP Steven Higgs, ├«n v├órst─â de 22 de ani, din Boston, Statele Unite, prezent pentru prima dat─â ├«n Polonia.

image
image

Mar┼čul celor Vii, o manifesta┼úie anual─â, este pentru el ultima etap─â a unei vizite de patru s─âpt─âm├óni la locul de amintire al evreilor, din Polonia.

"Este important pentru tineri s─â fie acolo, s─â m─âr┼č─âluiasc─â ├«mpreun─â. Noi nu putem s─â ne uit─âm istoria. Avem datoria de a-i ├«nv─â┼úa despre Holocaust", a declarat pentru AFP Ester Maes, ├«n v├órst─â de 60 de ani, care a venit din Israel pentru a-i ├«nso┼úi pe tineri.

"Istoria poporului nostru este tragic─â. Ceea ce s-a ├«nt├ómplat la Auschwitz este tragic ┼či trebuie s─â ne amintim acest lucru deoarece se poate repeta ├«ntr-o zi", a ad─âugat ea.

Participan┼úii la mar┼č au traversat ├«n sunet de ┼čofar, un instrument de suflat folosit de evrei ├«n ritualul lor, poarta de intrare, cu celebra inscrip┼úie "Arbeit macht frei" a acestui lag─âr simbol pentru Holocaust, instalat de Germania nazist─â ├«n sudul Poloniei ├«n 1940.

Ei au parcurs apoi pe jos drumul ├«ntre Auschwitz, partea cea mai veche a lag─ârului, ┼či Birkenau, principalul loc de exterminare a evreilor, situat la distan┼ú─â de trei kilometri.

"Cuvintele nu vor putea descrie niciodat─â ce s-a ├«nt├ómplat aici. Nu se pot descrie toate aceste orori. Scenele a ceea ce a fost via┼úa noastr─â zilnic─â la Auschwitz r─âm├ón pentru totdeauna gravate ├«n memoria mea", ┼či-a amintit Willy Manela, fost deportat, cu num─ârul 3241 tatuat pe bra┼ú, ┼či care ├«n prezent tr─âie┼čte ├«n Irlanda.

Sursa:www.gandul.info