Mare┼čalul Antonescu singurul vinovat al Holocaustului rom├ónesc? jpeg

Mare┼čalul Antonescu singurul vinovat al Holocaustului rom├ónesc?

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a declarat că ceea ce particularizează Holocaustul din România este că exterminarea evreilor a început mai devreme decât în teritoriile ocupate de Germania, dar s-a încheiat mai repede, iar responsabilitatea pentru acesta aparţine lui Antonescu

Florian a f─âcut aceste declara┼úii cu ocazia particip─ârii la simpozionul "Gropi comune ale Holocaustului", organizat de Institutul Na┼úional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", Yahad-In Unum ┼či Muzeul Holocaustului din SUA.

El a precizat ┼či faptul c─â nu exist─â documente din care s─â reias─â vreo responsabilitate a Regelui Mihai pentru Holocaust.

DSC 0005 JPG jpeg

"Tragedia evreilor din Rom├ónia ┼či a romilor este, spre deosebire de tragedia evreilor din Europa, ├«n responsabilitatea Guvernului Antonescu din perioada anilor 40. Cel─âlalt aspect care particularizeaz─â Holocaustul din Rom├ónia este faptul c─â exterminarea evreilor din Rom├ónia a ├«nceput mai devreme ca drama evreilor din teritoriile ocupate de Germania ┼či, ├«n acela┼či timp, s-a terminat mai devreme, ├«n toamna anului 1942. Practic ├«n octombrie (1942 - n.r.) Guvernul Antonescu renun┼ú─â la planul de deportare a tuturor evreilor din Rom├ónia. Situa┼úia interna┼úional─â, situa┼úia geopolitic─â, situa┼úia pe frontul de Est era ├«n schimbare ┼či guvernan┼úii de atunci au considerat c─â trebuie s─â p─âstreze ├«n via┼ú─â evreii care au mai r─âmas ├«n Rom├ónia ca o moned─â de schimb pentru viitoare tratative de pace", a spus Alexandru Florian.

"├Äncep├ónd cu Pogromul de la Ia┼či, institu┼úiile guvernamentale ale statului rom├ón, Guvernul, Armata, Jandarmeria, administra┼úiile locale, pe m─âsur─â ce avansau pe frontul de Est spre capitala Uniunii Sovietice, simultan cu avansul trupelor militare, Armata ┼či Jandarmeria au purificat etnic terenul Bucovinei de Sud, al Bucovinei ┼či al Basarabiei, deport├ónd zeci ┼či mii de evrei ├«n Transnistria, unde ┼či-au g─âsit moartea. De asemenea, ├«n 1942, 25.000 de romi au fost deporta┼úi ├«n Transnistria. Dintre ei, 11.000 nu s-au mai ├«ntors, dintre care cea mai mare parte au fost copii", a mai spus el.

De asemenea, Alexandru Florian a subliniat faptul c─â ├«n societatea rom├óneasc─â este foarte mult─â nevoie de cunoa┼čtere asupra acestui capitol din istoria recent─â a Rom├óniei ┼či a Europei.

Alexandru Florian a mai subliniat c─â, dup─â ce Regele Mihai a semnat, ├«n toamna lui 1940, decretul-lege privind instaurarea statului na┼úional legionar, Casa Regal─â a devenit "o institu┼úie politic─â de fa┼úad─â", iar responsabilul pentru toat─â legisla┼úia antisemit─â, rasial─â care s-a promulgat ├«n Rom├ónia ├«ntre septembrie 1940 ┼či august 1944 este conduc─âtorul statului din acea perioad─â, Ion Antonescu.

"├Än leg─âtur─â cu responsabilitatea liderilor politici rom├óni privind Holocaustul evreilor din Rom├ónia, men┼úionez c─â, la 9 septembrie 1940, Regele Mihai a semnat decretul-lege privind instaurarea statului na┼úional legionar, moment din care responsabilit─â┼úile sale politice au devenit minime, Casa Regal─â a devenit mai degrab─â o institu┼úie politic─â de fa┼úad─â ┼či cel care a fost conduc─âtorul statului a fost generalul Ion Antonescu. Pentru toat─â legisla┼úia antisemit─â, rasial─â care s-a promulgat ├«n Rom├ónia ├«ntre septembrie 1940 ┼či august 1944 este responsabil ├«n integralitate conduc─âtorul statului, Ion Antonescu, ┼či guvernele pe care le-a condus ├«n acea perioad─â. Toate acele decrete-lege sunt semnate fie de un ministru de resort ┼či sunt contrasemnate de viceprim-ministrul Mihai Antonescu ┼či de ┼čeful statului, Ion Antonescu. De asemenea, pentru toate organiz─ârile privind ac┼úiunile de deportare, exterminare a evreilor ┼či romilor din Rom├ónia, responsabilitatea revine ├«n integralitate mare┼čalului Ion Antonescu ┼či guvernelor pe care le-a condus. Nu exist─â documente istorice de arhiv─â, nu s-au g─âsit, ├«n care s─â se observe implicarea sau responsabilitatea Regelui Mihai", a explicat el.

Totodat─â, el a ┼úinut s─â clarifice de asemenea statutul institu┼úiei pe care o conduce. "Institutul Elie Wiesel este o institu┼úie public─â a statului rom├ón ┼či fac aceast─â precizare pentru c─â, de cinci ani, de c├ónd func┼úion─âm, institutul este asociat cu Federa┼úia comunit─â┼úilor evreie┼čti din Rom├ónia sau cu tot felul de alte organisme evreie┼čti, suger├ónd c─â am fi un fel de afacere evreiasc─â. Institutul este rezultatul sau reac┼úia pozitiv─â a Guvernului Rom├óniei, care ├«n 2005 a pus ├«n practic─â una dintre concluziile ┼či sugestiile raportului final al Institutului Elie Wiesel, de a institu┼úionaliza de o manier─â coerent─â activit─â┼úi de cercetare ┼čtiin┼úific─â, programe educa┼úionale ┼či strategii pentru promovarea memoriei victimelor nevinovate ale Holocaustului ├«n societatea rom├óneasc─â", a explicat el.

Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el arătând totodată că Ion Antonescu rămâne responsabil pentru Holocaust, dar că acesta era "doar prim-ministru" atunci.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vede┼úi, noi ├«nc─â nu ne a┼čez─âm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi to┼úi ┼či pentru istorie, Antonescu r─âm├óne responsabil de Holocaust ├«mpotriva evreilor ┼či a ┼úiganilor, ducerea lor ├«n Transnistria, nu ┼čtiu ce. Nimeni nu spune c─â statul rom├ón avea un ┼čef de stat atunci. ─ésta (mare┼čalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le d─âm averi, iar pe al┼úii ├«i consider─âm criminali de r─âzboi - ┼čeful de stat ┼či prim-ministru. Doar pentru c─â unul a fost slug─â la ru┼či ┼či a l─âsat ┼úara prin abdicare ├«l iert─âm, de toate p─âcatele?", a comentat B─âsescu.

Pre┼čedintele Traian B─âsescu a declarat, miercuri, la 10 TV c─â ├«l acuz─â f─âr─â menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust. "C├ónd Antonescu a trecut Prutul, dac─â se oprea la Nistru, era perfect. Dar implicarea lui ├«n deportarea evreilor ┼či ┼úiganilor, pe al┼úii i-a trimis la Auschwitz - sigur, Majestatea Sa n-a v─âzut, dar... nu e de tolerat uciderea oamenilor pe criterii rasiale", a comentat pre┼čedintele. El a men┼úionat c─â "suntem to┼úi l─âsa┼úi de Dumnezeu s─â tr─âim pe p─âm├óntul ─âsta at├ót c├ót putem tr─âi".