LIVE, ora 11 00, dezbatere „Historia”: Cine are interes să distrugă cetăţile dacice cu buldozerul? jpeg

LIVE, ora 11.00, dezbatere „Historia”: Cine are interes să distrugă cetăţile dacice cu buldozerul?

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 11 decembrie 2015

În ultimele luni, două cetăţi dacice au fost distruse cu buldozerul. Cetatea regelui Dromihete din Bărăgan şi cetatea dacică de la Stârciu din Sălaj au avut de a face cu furia buldozerelor.

În urmă cu aproximativ o lună, în urma unei inspecţii în teren, cercetătorii de la muzeul din Slobozia au descoperit faptul că o bună parte din situl arheologic „Piscul Crăsani” a fost distrusă cu buldozerele. Practic, peretele de nord al sitului a fost excavat în baza unei autorizaţii emisă de Primăria Balaciu, localitate pe raza căreia se află aşezat situl arheologic.

Mai mult, în luna octombrie, cetatea dacică de la Stârciu, din comuna sălăjeană Horoatu Crasnei, a fost nivelată cu buldozerul de către reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din comună. Primarul, Florian Sur, ridică din umeri şi spune că, pe de-o parte, nici reprezentanţii asociaţiei nu l-au anunţat de lucrările pe care le aveau programate în zonă (nivelau, se pare, terenul pentru amenajarea unui drum forestier), iar pe de altă parte, recunoaşte că, şi dacă l-ar fi anunţat, nu ştia că acolo-pe teritoriul administrativ gestionat acum de el-s-ar afla o cetate dacică. ”NU ne-a anunţat nimeni în comună că este o cetate acolo. Ştiu de la unii oameni că există un loc numit Cetăţuie”, susţine primarul.

Cine are interes să distrugă cetăţile dacice cu buldozerul? La această întrebare, dar şi la multe altele, va răspunde Mircea Babeş, arheolog şi profesor universitar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”,  într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.