Lituania vrea să facă publice numele a 1000 de colaboraționiști naziști jpeg

Lituania vrea să facă publice numele a 1000 de colaboraționiști naziști

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2016

Un muzeu lituanian dedicat genocidului se pregătește să facă publică o listă cu numele a 1000 de colaboratori ai nazismului, anunță indenpendent.co.uk.

Terese Birute Burauskaite, directorul unui centru de cercetare din Vilnius care se ocupă cu studiul genocidului și mișcării de rezistență din Al Doilea Război Mondial, a declarat că instituția vrea să publice în acest un volum care conține numele a peste 1000 de rezidenți lituanieni implicați în Holocaust.

Decizia vine ca urmare a publicării unui alt volum dedicat mișcării colaboraționiste din timpul războiului din 1939-1945.

Unul dintre autorii cărții, Ruta Vanagaite, a început să studieze Holocaustul după ce a descoperit că membri ai propriei sale familii au fost implicați în uciderea evreilor.

Potrivit unui raport publicat în Jerusalem Post, muzeul lituanian a pus la dispoziția autorităților de stat o listă cu 2055 de nume al unor suspecți de colaboraționism. Însă unul dintre miniștrii lituanieni a declarat că o astfel de listă nu ar exista, astfel că e posibil ca guvernul să nu ia nicio măsură în această privință.

Istoricii susțin că circa 95% din populația evreiască a Lituaniei (în total, aproximativ 200.000 de oameni) a fost ucisă de germani și colaboratorii lor locali – într-o proporție mai mare decât oriunde altundeva.