Cum a ap─ârut temuta tactic─â german─â ┬źBlitzkrieg┬╗ jpeg

Istoria Wehrmachtului - Cum a luat na┼čtere VIDEO

ÔÇ×Adev─ârul" ┼či ÔÇ×Historia" continu─â seria documentarelor istorice inedite despre armata german─â ├«n cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Vom afla cum a luat na┼čtere una dintre cele mai puternice armate din istorie:Wehrmacht

30 ianuarie 1933, Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei. O dată cu ascensiune lui Hitler la putere a început un proces de remodelare a societăţii germane după conceptele-naţional socialiste.

Prin prevederile Tratatul de Pace de la Versailles, armata german─â era limitat─â la o sut─â de mii de oameni, fiind ├«mp─âr┼úit─â pe ┼čapte divizii de infanterie ┼či trei divizii de cavalerie. Produc┼úia pieselor de artilerie grea, a avioanelor de lupt─â ┼či cea a tancurilor ├«i erau interzise Germaniei. For┼úa armatei germane ├«n Europa era nesemnificativ─â.

La patru zile de la preluarea puterii, Führerul anunţă în faţa comandanţilor armatei o nouă orientare a concepţiei militare. Pentru că măsurile încălcau Tratatul de la Versailles, acestea urmau să fie aplicate cu cea mai mare discreţie.

Comandamentul armatei prime┼čte ordin s─â reorganizeze armata ├«n 21 de divizii. Reorganizarea ├«nsemna de fapt dezvoltarea unei for┼úe armate moderne de 300.000 de oameni, ce dispunea de artilerie grea ┼či ma┼čini de lupt─â. La ├«nceputul lui martie 1933, trupele aeriene ┼či artileria antiaerian─â au fost ÔÇ×excluseÔÇŁ din armat─â fiind transformate ├«ntr-o nou─â divizie:Luftwaffe.

Pu┼úin mai t├órziu, Hitler hot─âr─â┼čte s─â fac─â primul pas major ├«n politica extern─â. Pe 14 octombrie 1933, anun┼ú─â retragerea Germaniei din Liga Na┼úiunilor pe care o blama ca fiind unealta statelor ├«nving─âtoare care ├«mpiedicau dezvoltarea Germaniei. Drumul c─âtre crearea unei armate germane puternice era deschis.

Urmăreste documentarul:<>începând de luni 3 octombrie pe site-ul adevarul.ro

CLICK PE POZA PENTRU A VEDEA EPISODUL 16!

image