Imagini rare cu ultimul martor la asasinarea lui Abraham Lincoln | VIDEO jpeg

Imagini rare cu ultimul martor la asasinarea lui Abraham Lincoln | VIDEO

O ├«nregistrare din 1956 a emisiunii ÔÇťI've Got a SecretÔÇŁ (Am un secret) a fost publicat─â pe internet, edi┼úia av├óndu-l ca invitat pe Samuel Seymour, la acea vreme, ultimul martor ├«n via┼ú─â la asasinarea, pe 14 aprilie 1865, a lui Abraham Lincoln, cel de-al ┼čaisprezecelea pre┼čedinte al Statelor Unite ale Americii, ├«ntr-un teatru din Washington D.C., scrie Daily Mail.  

Formatul emisiunii de televiziune presupunea ca un participant s─â ghiceasc─â secretul invitatului misterios, folosind ├«ntreb─âri ajut─âtoare la care primea r─âspunsuri cu ÔÇťdaÔÇŁ sau ÔÇťnuÔÇŁ, dup─â ce, ├«n prealabil, invitatul ├«i ┼čoptea gazdei emisiunii, Garry Moore, secretul s─âu.

ÔÇ×L-am v─âzut pe John Wilkes Booth ├«mpu┼čc├óndu-l pe Abraham Lincoln, ÔÇŁ i-a spus Seymour lui Moore. Chiar dac─â, ├«n cele din urm─â, participantul i-a ghicit secretul lui Seymour, acesta a primit, pentru participare, cei 80 de dolari ┼či o rezerv─â de tutun marca Prince Albert, premiul pentru cei c─ârora nu li se dezlega misterul din spatele imaginii lor.

Samuel Seymour, care avea 96 de ani atunci c├ónd a participat la show-ul postului CBS, ├«n februarie 1956, a murit la dou─â luni dup─â aceast─â apari┼úie. Potrivit b─ârbatului, de meserie t├ómplar, el avea cinci ani la moartea lui Lincoln ┼či se afla la teatrul din Washington, ├«n loja opus─â celei ├«n care st─âtea fostul pre┼čedinte, al─âturi de na┼ča sa, ├«n momentul ├«n care acesta a fost asasinat. Seymour a povestit c─â ┼či-a amintit cum John Wilkes Booth, un faimos actor ┼či na┼úionalist convins, a s─ârit de la balcon dup─â ce l-a ├«mpu┼čcat mortal, ├«n zona capului, pe Lincoln.

În 1956, Seymour, originar din Maryland, S.U.A., era ultimul martor în viaţă al evenimentelor din 14 aprilie 1865.

image