Guvernul grec, acuzat că a deteriorat Acropola din Atena | VIDEO jpeg

Guvernul grec, acuzat că a deteriorat Acropola din Atena | VIDEO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2021

Proiectul de renovare a Acropolei, celebra stâncă sacră a Atenei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a confruntat cu numeroase critici, guvernul grec fiind acuzat că a deteriorat acest patrimoniu neprețuit.

Obiectul principal al acestor nemulțumiri: o nouă pasarelă de beton inaugurată în decembrie, în cadrul unei renovări mai ample, prezentată drept necesară pentru a primi milioane de vizitatori în fiecare an, inclusiv persoane cu mobilitate redusă, informează Agerpres.

Renumitul arhitect Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat această nouă rampă drept „sufocantă” pentru monumentul din secolul al V-lea î.Hr., în timp ce liderul opoziției, Alexis Tsipras, a vorbit despre „rele tratamente” suferite de cel mai faimos sit arheologic al Greciei. Contestatarii lucrărilor de renovare, finalizate în urmă cu puțin peste un an, susțin că acestea au fost realizate fără luarea de precauții necesare pentru protejarea emblematicului monument. 

În replică, guvernul a răspuns că au fost luate toate măsurile de precauție necesare și că aceste critici sunt alimentate de opoziție. Ministerul Culturii a anunțat recent noi dispozitive pe Acropolă pentru vizitatorii cu dizabilități, în urma discuțiilor cu principalele asociații ale persoanelor cu dizabilități. 

Renovarea Acropolei, care a costat circa 1,5 miliarde de euro și include iluminarea nocturnă a monumentului și instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilități, a fost finanțată de Fundația privată Onassis.