FOTO Petrecerea de Crăciun a naziștilor din 1941 jpeg

FOTO Petrecerea de Crăciun a naziștilor din 1941

├Än 1941, pe 18 decembrie, ├«n vreme ce Al Doilea R─âzboi Mondial este ├«n plin─â desf─â┼čurare, iar ororile celui de-al Treilea Reich au devenit vizibile, Adolf Hilter g─âzduia o petrecere de Cr─âciun ├«n Munchen.

Scenele cu ├«nc─ârc─âtur─â religioas─â ar putea face privitorul s─â se ├«ntrebe cum este posibil ca liderii nazi┼čti s─â ├«mpace o ideologie a urii cu spiritul de pace ┼či armonie al S─ârb─âtorilor ÔÇô cu at├ót mai mult cu c├ót este vorba despre celebrarea Na┼čterii lui Iisus Hristos, un evreu, scrie revista TIME, ├«n descrierea fotografiilor pe care le-a publicat.

ÔÇťNu putem accepta ca un pom de Cr─âciun german s─â aib─â ceva de-a face cu un ad─âpost ├«n Betleem. Este de neconceput pentru noi faptul c─â S─ârb─âtoarea Cr─âciunului ┼či ├«ntreg con┼úinutul ei spiritual este produsul unei religii orientaleÔÇŁ.

Acestea au fost cuvintele propagandistului nazist Friedrich Rehm, ├«n 1937, ├«n cursul ├«ncerc─ârilor de a exclude religia ÔÇťoriental─âÔÇŁ prin introducerea s─ârb─âtorii p─âg├óne Yule, un festival nord-european al solsti┼úiului de iarn─â.

CLICK AICI pentru GALERIE FOTO

├Än vremea ├«n care avea loc petrecerea ├«nf─â┼úi┼čat─â, nazi┼čtii ├«ncurajau milioanele de germani s─â trimit─â felicit─âri ┼či pachete trupelor.

1 646x528 jpg jpeg

Fotografiile publicate reprezint─â o parte a unei rezerve enorme realizate de fotograful personal al lui Hitler, Hugo Jaeger, ├«ngropat─â ├«n borcane de sticl─â la periferia ora┼čului Munchen, ├«n 1945. Pentru a ascunde faptul c─â a fost al─âturi de nazi┼čti, Jaeger a ├«ngropat fotografiile ┼či le-a scos la iveal─â abia la zece ani mai t├órziu.

După încă un deceniu, le-a vândut revistei Life.

├Än ce prive┼čte atitudinea lui Hitler fa┼ú─â de cre┼čtinism, dovezile sunt contradictorii. ├Än public, a sl─âvit uneori cre┼čtinismul ┼či chiar l-a numit odat─â ÔÇťfunda┼úia moralit─â┼úii noastre na┼úionaleÔÇŁ, dar ├«n conversa┼úiile private a spus c─â a p─âr─âsit religia, deoarece provoac─â "sl─âbiciune".

Cu toate acestea, comenteaz─â Time, Hitler a avut, ├«n cele din urm─â, un Dumnezeu:rasa arian─â, pe care a prosl─âvit-o cu fiecare ocazie. La momentul la care Jaeger a f─âcut fotografiile, Hitler ┼či Heinrich Himmler, comandantul SS, lansau deja planul lor de a crea o ras─â ÔÇťsuperioar─âÔÇŁ, prin uciderea evreilor din Europa ┼či a altora, considera┼úi ÔÇťinoportuniÔÇŁ.