FOTO Petrecerea de Crăciun a naziștilor din 1941 jpeg

FOTO Petrecerea de Crăciun a naziștilor din 1941

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 decembrie 2012

În 1941, pe 18 decembrie, în vreme ce Al Doilea Război Mondial este în plină desfăşurare, iar ororile celui de-al Treilea Reich au devenit vizibile, Adolf Hilter găzduia o petrecere de Crăciun în Munchen.

Scenele cu încărcătură religioasă ar putea face privitorul să se întrebe cum este posibil ca liderii nazişti să împace o ideologie a urii cu spiritul de pace şi armonie al Sărbătorilor – cu atât mai mult cu cât este vorba despre celebrarea Naşterii lui Iisus Hristos, un evreu, scrie revista TIME, în descrierea fotografiilor pe care le-a publicat.

“Nu putem accepta ca un pom de Crăciun german să aibă ceva de-a face cu un adăpost în Betleem. Este de neconceput pentru noi faptul că Sărbătoarea Crăciunului şi întreg conţinutul ei spiritual este produsul unei religii orientale”.

Acestea au fost cuvintele propagandistului nazist Friedrich Rehm, în 1937, în cursul încercărilor de a exclude religia “orientală” prin introducerea sărbătorii păgâne Yule, un festival nord-european al solstiţiului de iarnă.

CLICK AICI pentru GALERIE FOTO

În vremea în care avea loc petrecerea înfăţişată, naziştii încurajau milioanele de germani să trimită felicitări şi pachete trupelor.

1 646x528 jpg jpeg

Fotografiile publicate reprezintă o parte a unei rezerve enorme realizate de fotograful personal al lui Hitler, Hugo Jaeger, îngropată în borcane de sticlă la periferia oraşului Munchen, în 1945. Pentru a ascunde faptul că a fost alături de nazişti, Jaeger a îngropat fotografiile şi le-a scos la iveală abia la zece ani mai târziu.

După încă un deceniu, le-a vândut revistei Life.

În ce priveşte atitudinea lui Hitler faţă de creştinism, dovezile sunt contradictorii. În public, a slăvit uneori creştinismul şi chiar l-a numit odată “fundaţia moralităţii noastre naţionale”, dar în conversaţiile private a spus că a părăsit religia, deoarece provoacă "slăbiciune".

Cu toate acestea, comentează Time, Hitler a avut, în cele din urmă, un Dumnezeu:rasa ariană, pe care a proslăvit-o cu fiecare ocazie. La momentul la care Jaeger a făcut fotografiile, Hitler şi Heinrich Himmler, comandantul SS, lansau deja planul lor de a crea o rasă “superioară”, prin uciderea evreilor din Europa şi a altora, consideraţi “inoportuni”.