bojdeuca 0 jpeg

Finalizarea restaurării Bojdeucii lui Ion Creangă, decalată cu o lună și jumătate

📁 Muzeele României
🗓️ 10 iulie 2023

Termenul de finalizare prevăzut pentru restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă din Iași s-a decalat cu o lună și jumătate, iar proiectul va fi finalizat la sfârșitul lunii august 2023.

O notificare afișată în acest weekend pe platforma electronică de achiziții publice anunță că durata șantierului la Bojdeuca din Țicău s-a prelungit cu o lună și jumătate, informează Ziarul de Iași.

Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut și s-au înscris în grafic până acum. Renovarea Bojdeucii și a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabile a CJ cu peste cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Fălești reface și dotează Muzeul local de istorie și etnografie, iar primăria orașului restaurează drumul istoric „Ștefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Finanțarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puțin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferența de 681,5 mii euro merge la Fălești.

Bojdeuca lui Ion Creangă, de pe dealul Țicăului din Iași, este primul muzeu de literat înființat în România. El a fost inaugurat la jumătatea lunii aprilie 1918. În această căsuță, bojdeucă, între anii 1872 și 1889 a locuit Ion Creangă. Pentru o perioadă de timp, în vara și toamna lui 1876, l-a găzduit pe bunul său prieten, Mihai Eminescu.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, coperită cu stuh, și în ogradă fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten.

Lucrările demarate la începutul anului 2022 includ activități de restaurare și securizare a Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.