Expoziţie despre crimele comunismului la Muzeul din Alba Iulia jpeg

Expoziţie despre crimele comunismului la Muzeul din Alba Iulia

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Fundaţia Konrad Adenauer, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, muzeele din Aiud şi Turda, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.

Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a declarat că expoziţia, intitulată "Numitorul comun: moartea!", cuprinde rezultatele unor acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate, fără judecată, în perioada 1948-1952.

"Pe parcursul operaţiunilor de exhumare pe care le-am organizat, am găsit în foarte multe din gropile comune în care erau aruncate cadavrele celor ucişi de Securitate obiecte personale ale acestora. La unul am găsit un briceag, la altul o lingură şi o furculiţă în obielele de la opinci, la altul o oglinjoară şi aşa mai departe. Aceste obiecte care aparţineau celor ucişi sunt expuse împreună cu fotografii de pe parcursul exhumărilor. Noi am identificat toate cadavrele pe care le-am găsit, ştim cine erau, ştim ce au făcut, ştim de ce a fost ucişi", a afirmat Oprea.

Expoziţia "Numitorul comun: moartea!" va fi deschisă publicului până în data de 4 mai.