Egiptenii au găsit pereţii marelui Sfinx jpeg

Egiptenii au găsit pereţii marelui Sfinx

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Iulian Ioncea, Iulian Ioncea, Iulian Ioncea, Iulian Ioncea

Cercetătorii egipteni au anunţat marţi că au descoperit, în platoul Giza, un nou perete menit să protejeze Sfinxul de furtunile de nisip.

Peretele a fost g─âsit de o echip─â de arheologi egipteni, care lucrau ├«n apropierea templului dinastiei a patra a Regelui Khafre. Conform vechilor scrieri egiptene, peretele a fost construit ├«n anii 1400-1390 ├«nainte de Hristos. Acest perete nou descoperit are o lungime de 132 de metri ┼či este o continuare a peretelui din partea de nord a Sfinxului, care a fost descoperit ├«n trecut.

image

Construc┼úia este compus─â din dou─â p─âr┼úi:peretele care leag─â partea de sud cu partea de nord, lung de 86 de metri ┼či ├«nalt de 75 de centimetri ┼či peretele care leag─â partea de vest cu cea de est, lung de 46 de metri ┼či ├«nalt de 90 de centimetri.

ÔÇ×Credeam c─â exist─â un perete doar ├«n partea de nord a Sfinxului, deoarece acolo se g─âsise o por┼úiune ├«nalt─â de trei metri ┼či lung─â de 12 metri. Aceast─â teorie a fost ├«ns─â infirmat─â datorit─â noilor descoperiri. Cercet─ârile vor continua, pentru a putea scoate la iveal─â toate secretele care sunt ascunse sub aceste nisipuriÔÇť, au spus arheologii.