Două așezări dacice care datează din preistorie, descoperite în Bihor jpeg

Două așezări dacice care datează din preistorie, descoperite în Bihor

📁 Dacia antică
🗓️ 8 octombrie 2012

Descoperiri arheologice marcante pe traseul autostrăzii din Bihor. Oamenii de ştiinţă au găsit două aşezări care demonstrează că civilizaţia dacică s-a dezvoltat cu mult mai mult timp în urmă decât se ştia. Pentru a obţine date cât mai concrete, arheologii au folosit prospecţiunea geofizică, cea mai modernă metodă de cercetare.

Arheologii au săpat încă din 2004 pe traseul pe care va trece autostrada Transilvaniei. Iar acum, când au finalizat săpăturile, oamenii de ştiinţă au cu ce se lăuda. În apropierea localităţii Biharia, ei au găsit urmele unor civilizaţii din patru epoci.

"Au apărut fragmente ceramice. Ceramică lucrată începând cu perioada celtică şi romană. Lucrată la roată şi cu mină. În neolitic au fost descoperiţi într-o locuinţă doi idoli", a declarat arheologul Sorin Bulzan.

Descoperirea celor două aşezării este foarte valoroasă. Ele dovedesc că civilizaţia dacică s-a dezvoltat în Transilvania, încă din preistorie. Specialiştii spun că aşezările au fost populate de un grup de daci timpurii, care au trăit acum 2.600 de ani.

Arheologii Muzeului Ţării Crişurilor au săpat pe tot traseul din Bihor al autostrăzii, pe o lungime de 57 de kilometri. În cei opt ani de săpături au fost descoperite mai multe aşezări cu vechimi între 700 şi 7.500 de ani.