Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Dacia împotriva Romei  Primul război al lui Decebal cu romanii / VIDEO jpeg

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Dacia împotriva Romei. Primul război al lui Decebal cu romanii / VIDEO

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2019

Relaţiile dintre daci şi romani au alternat între perioade de pace şi de conflict. Cele două civilizaţii luaseră demult contact una cu cealaltă, contact înteţit de avansul romanilor în Peninsula Balcanică şi apropierea de Dunăre.

Pe de o parte, cele două tabere erau angrenate în comerţ, dacii participând şi ca mercenari în conflictele interne ale statului roman. Pe de altă parte, alături de celţi şi germanici, dacii reprezentau o mare putere militară care putea ameninţa Roma. 

După cucerirea Galliei de către Cezar, dacii, conduşi de Burebista, erau arhi-duşmanul Romei: un stat întins, cu o armată mare şi puternică, spre deosebire de alte neamuri barbare europene, organizate în triburi şi uniuni tribale vremelnice. Planul lui Cezar de a ataca Dacia a fost zădărnicit de asasinarea acestuia, altfel Antichitatea ar fi văzut probabil un război teribil între cei doi comandanţi. Odată cu avansul Romei înspre Dunăre, dacii au efectuat sporadic atacuri peste fluviu, pentru a slăbi puterea marelui inamic.

Cum a debutat conflictul dintre Decebal şi Roma? Care era strategia dacilor, dar a romanilor? Cum s-a desfăşurat războiul şi care au fost urmările? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Andrei Pogăciaş, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro.