Cum s au transformat Bucure╚Ötiul ├«n Londra ╚Öi Ploie╚Ötiul ├«n New York, pentru serialul ÔÇ×Ocolul P─âm├óntului ├«n 80 de zileÔÇŁ  jpeg

Cum s-au transformat Bucure╚Ötiul ├«n Londra ╚Öi Ploie╚Ötiul ├«n New York, pentru serialul ÔÇ×Ocolul P─âm├óntului ├«n 80 de zileÔÇŁ

­čôü Istoria Filmului
Autor: Redac╚Ťia

Noua ecranizare a celebrului roman al lui Jules Verne ÔÇ×Ocolul p─âm├óntului ├«n 80 de zileÔÇŁ a fost realizat─â ╚Öi ├«n Rom├ónia, ÔÇ×├«n loca╚Ťii versatile din Bucure╚Öti sau Ploie╚ÖtiÔÇŁ, noteaz─â revista britanic─â CN Traveller. Produc─âtorii au ales pentru film─âri capitala Bucure╚Öti, cu Centrul Vechi ╚Öi Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii, interiorul ╚Öi exteriorul Palatului Culturii din Ploie╚Öti, transformat de scenografi ├«n Gara Central─â din New York, locul de unde, ├«n 1872, a ├«nceput c─âl─âtoria personajelor, dar ╚Öi un viaduct din satul Homor├óciu, jude╚Ťul Prahova.

Serialul, o coproduc╚Ťie Anglia, Fran╚Ťa ╚Öi Germania, a fost cump─ârat de BBC ╚Öi este difuzat din data de 2 ianuarie. Miniseria are opt episoade. Film─ârile, ├«ntrerupte din cauza pandemiei, au fost reluate ├«n toamna lui 2020 ╚Öi finalizate anul trecut. Rolul exploratorului britanic Phileas Fogg, care, ├«n urma unui pariu ├«╚Öi asum─â provocarea de a ├«nconjura globul ├«n 80 de zile, este jucat de David Tennant (ÔÇ×BroadchurchÔÇŁ, ÔÇ×Dr. WhoÔÇŁ), un actor sco╚Ťian de televiziune, cinematografie ╚Öi teatru.

Rolul valetului Jean Passepartout este interpretat de francezul Ibrahim Koma (ÔÇ×Je Suis DaddyÔÇŁ, ÔÇ×Mother is WrongÔÇŁ). Fogg mai este ├«nso╚Ťit ├«n aventura sa de jurnalista aspirant─â Abigail Fix, interpretat─â de nem╚Ťoaica Leonie Benesch (ÔÇ×The CrownÔÇŁ). ├Än noua ecranizare a celebrului roman al lui Jules Verne, partea rom├ón─â a produc╚Ťiei a fost reprezentat─â de Castel Film. Dac─â actorii s-au schimbat, ba chiar rolul lui Fix a fost oferit unei actri╚Ťe, ceea ce nu s-a modidicat este decorul ÔÇô o parte esen╚Ťial─â a pove╚Ötii, indiferent de epoc─â sau de buget, a observat CN Traveller, site-ul revistei Cond├ę Nast Traveller.

ÔÇ×Gama provocatoare de loca╚Ťii necesare a fost ob╚Ťinut─â din doar dou─â ╚Ť─âri, Africa de Sud ╚Öi Rom├óniaÔÇŁ, noteaz─â CN Traveller, care remarc─â ÔÇ×peisajele extrem de versatile din Rom├óniaÔÇŁ, care au recompus atmosfera de la Londra, Parisul, ora╚Öul britanic Liverpool sau metropola New York.

ÔÇ×Capitala Bucure╚Öti a oferit produc╚Ťiei at├ót loca╚Ťii, c├ót ╚Öi decoruri de studio, iar arhitectura cu influen╚Ť─â francez─â a Centrului Vechi a f─âcut ca secven╚Ťa extins─â a primului episod, din Paris, s─â fie relativ u╚Öoar─â. Londra a fost o provocare. Dup─â multe c─âut─âri, am g─âsit strada lung─â, ├«n spatele Universit─â╚Ťii, care s─â semene cu celebrul Pall Mall londonezÔÇŁ, a m─ârturisit regizorul Steve Barron.

ÔÇ×Palatul Culturii din Ploie╚Öti, cea mai inteligent─â mi╚ÖcareÔÇŁ

Rom├ónia a ├«nlocuit ╚Öi Italia ├«n episodul 2. Locul pr─âbu╚Öirii balonului, la Brindisi, a fost, de fapt, un c├ómp de l├óng─â Mogo╚Öoaia, Ilfov. Secven╚Ťa palpitant─â a travers─ârii trenului pe un viaduct din India care nu poate sus╚Ťine greutatea garniturii a fost filmat─â l├óng─â micu╚Ťul sat Homor├óciu, Prahova, aflat pe DN1 A, pe drumul spre sta╚Ťiunea Cheia ╚Öi spre Bra╚Öov.

image

Trenul, pe viaductul de la Homorâciu | Foto: captură video

De asemenea, scenele din Vestul S─âlbatic au fost filmate nu ├«n c─âldura Africii de Sud, ci pe un platou din Bucure╚Öti. ÔÇ×Cea mai inteligent─â mi╚Öcare dintre toate a fost, ├«ns─â, folosirea Palatului Culturii din Ploie╚Öti, un ora╚Ö la nord de Bucure╚Öti care s-a ├«mbog─â╚Ťit prin produc╚Ťia de petrol ├«n secolul al XIX-lea ╚Öi are cl─âdiri monumentaleÔÇŁ, conchid editorii revistei britanice.

image

recuzita folosită a fost lăsată în Palatul Culturii, după filmări | Foto: Ziarul Prahova

image

Clădirea Palatului Culturii apare de mai multe ori în serie, mai întâi în episodul 1, locul sosirii lui Fogg la Paris, iar apoi în episodul 8, ca Grand Central Station din New York. Foto: captură video

Decor la Palatul Culturii din Ploiești: o casă de bilete de la Gara Centrală din New York | Foto: Ziarul Prahova