Cum a devenit Ginghis Han un mare ecologist jpeg

Cum a devenit Ginghis Han un mare ecologist

Ginghis Han a c─âp─âtat titlul de cel mai verde invadator din istorie, dup─â ce oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â a omor├ót at├ót de mul┼úi oameni, ├«nc├ót p─âm├ónturile cultivate s-au transformat ├«n p─âduri.

Liderul mongol, care a cosntruit un imperiu imens între secolele 13-14, a ajutat la îndepărtarea a circa 700 de milioane de tone de carbon din atmosferă, arată un nou studiu.

Moartea a 40 de milioane de oameni a însemnat că zonele mari cultivate s-au umplut din nou de copaci, care absorb CO2 din atmosferă.

article 0 0178B91400000578 251 468x286 jpg jpeg

De┼či metodele sale au fost oribile, ecologi┼čtii cred c─â acesta a fost primul caz din istorie c├ónd climatul a fost r─âcit de oameni.

"Este o gre┼čeal─â s─â crezi c─â oamenii au ├«nceput s─â influen┼úeze climatul o dat─â cu era industrial─â. De fapt, oamenii au ├«nceput s─â influen┼úeze mediul acum mii de ani, schimb├ónd tipul de vegeta┼úie, atunci c├ónd t─âiau p─âdurile pentru agricultur─â", a declarat Julia Pongratz, liderul cercet─ârii de la departamentul de ecologie global─â al Institutului Carnegie.

Cele 700 de milioane de tone de CO2 absorbite ca urmare a extinderii imperiului mongol sunt produse în prezent într-un singur an, prin folosirea petrolului.

Invazia s├óngeroas─â a mongolilor a durat un secol ┼či jum─âtate ┼či a ucis 22% din oamenii de pe Terra. De aceea, Ginghis Han a f─âcut s─â dispar─â mai mult carbon din atmosfer─â dec├ót oricare alt conduc─âtor.

De┼či Ginghis Han va r─âm├óne ├«n continuare ├«n istorie drept Distrug─âtorul ┼či nu cel Verde, dr. Pongratz sper─â ca cercetarea ei s─â ├«i impulsioneze pe istorice s─â examineze ┼či impactul asupra mediului.

Surs─â: Daily Mail