Comoară arheologică pusă în vânzare pentru 80 milioane $ jpeg

Comoară arheologică pusă în vânzare pentru 80 milioane $

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 19 mai 2010

O comoară arheologică spectaculoasă, descoperită pe o corabie care a naufragiat în largul Indoneziei în urmă cu peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitaţie în cursul acestei luni, la Jakarta, pentru un preţ estimat la cel puţin 80 de milioane de dolari.

Ceramică chinezească, oglinzi din bronz, perle, rubine şi safire:271.000 de piese alcătuiesc această comoară, una dintre cele mai importante aduse la suprafaţă în Asia, consideră Luc Heymans, directorul belgian al societăţii de explorare submarină Cosmix. În 2003, pescarii indonezieni au scos la suprafaţă în plasele lor bucăţi de porţelan, în largul portului Cirebon de pe insula Java.

Epava acestei corăbii, al cărei nume, port de origine şi cauză a naufragiului au rămas deocamdată necunoscute, se află la o adâncime de 55 de metri, adâncimea ¬oferindu-i o anumită protecţie împotriva jafurilor, o practică curentă în perioada naufragiului său, care a avut loc în epoca celor Cinci Dinastii chinezeşti (907-960).

„Schimburile comerciale erau înfloritoare între lumea arabă şi Asia, iar porturile din Java şi Sumatra erau foarte frecventate. După cantitatea mare de ceramică chinezească, credem că pe această corabie se afla un ambasador“, a explicat Heymans.

Peste 22.000 de scufundări au fost necesare pentru ca scafandrii belgieni, indonezieni, britanici şi francezi să aducă la suprafaţă vase de ceai ornate cu frunze de lotus, obiecte din sticlă datând din epoca Dinastiei Fatimide, farfurii din porţelan fin, dar şi obiecte decorate cu o caligrafie arabă, ce ilustrează pătrunderea islamului în Asia de Sud-Est.

Aproximativ 11.000 de perle, 4.000 de rubine, 400 de safire şi peste 2.200 de granate au fost scoase din adâncuri şi urmează să fie expertizate de specialişti, într-un depozit din Jakarta, bine păzit.Din cauza faptului că procedurile pentru obţinerea dreptului de comercializare trenau, exploratorii europeni care au finanţat operaţiunea se temeau că cele 10 milioane de dolari investite vor fi pierdute pentru totdeauna, pe fundul mării Java.

Însă acordul încheiat cu autorităţile indoneziene prevede ca această comoară să fie vândută într-un singur lot şi că statul indonezian va primi 50% din valoarea tranzacţiei, organizată de Ministerul Mărilor şi Pescuitului din această ţară. Potrivit unui oficial indonezian, valoarea tranzacţiei va depăşi 80 de milioane de dolari. În opinia sa, principalele oferte vor proveni din China, Singapore, Japonia şi Taiwan.

Experţii se tem, însă, ca această comoară să nu fie dispersată şi solicită Indoneziei, care are cel mai mare arhipelag din lume, să îşi protejeze mai bine descoperirile arheologice. În opinia lor, în largul apelor indoneziene există câteva mii de epave care au rămas neexplorate.