Cleopatra a murit din cauza unei supradoze, nu muşcată de şarpe jpeg

Cleopatra a murit din cauza unei supradoze, nu muşcată de şarpe

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 30 iunie 2010

Cauza morţii Reginei Cleopatra nu a fost o muşcătură de şarpe, ci un cocktail de droguri care a inclus opiu şi cucută, potrivit unui om de ştiinţă german.

Moartea Cleopatrei a rămas un mister, cea mai plauzibilă variantă fiind cea că s-a sinucis, în anul 30 î.e.n, lăsându-se muşcată de o cobră.

Acum însă, istoricul german Christoph Schaefer, profesor la Universitatea Trier, vine cu o nouă teorie, potrivit căreia Cleopatra şi-a luat zilele cu ajutorul unui cocktail de droguri.

„Regina Cleopatra era faimoasă pentru frumuseţea sa, aşa că este improbabil să se fi supus unei morţi chinuitoare şi care ar fi desfigurat-o. Cleopatra a vrut să rămână frumoasă chiar şi după moarte, pentru a păstra mitul ei.

Cel mai probabil, a folosit un amestec de plante toxice, opiu, cucută şi aconitum, foarte cunoscut în acea vreme pentru faptul că asigura o moarte fără dureri, în numai câteva ore. În schimb, muşcătura unui şarpe ar fi dus la deces în câteva zile şi ar fi provocat chinuri cumplite”, a explicat Schaefer, citat de Daily Telegraph.

La instalarea pe tronul Egiptului, Cleopatra avea 18 ani. A domnit între anii 51 şi 30 înaintea erei noastre şi a murit la 39 de ani.

Ea a fost un aliat al împăratului roman Iulius Cezar şi a avut o relaţie cu generalul roman Marcus Antonius. Au avut trei copii împreună, şi chiar există scrisori care sugerează că s-ar fi măritat cu el, deşi amândoi erau deja căsătoriţi.

În anul 44 î.e.n., după ce Cezar a fost ucis chiar de senatorii săi, Cleopatra s-a aliat cu Antonius, împotriva moştenitorului legal al lui Cezar, Octavian. După ce a pierdut bătălia de la Actium, Antonius s-a sinucis, iar Cleopatra i-a urmat destinul.