Circa 800 de militari americani au fost abandonaţi în Coreea de Nord jpeg

Circa 800 de militari americani au fost abandonaţi în Coreea de Nord

📁 Războiul Rece
Autor: Ionel Dancu
🗓️ 19 iulie 2010

Un regiment american a fost abandonat de propriii comandanţii în 1950 şi lăsat să moară în Coreea de Nord. Astăzi, la 60 de ani de la evenimentele petrecute în războiul coreean, administraţia Obama pare că vrea să reia căutările militarilor americani.

După capitularea Japoniei în al Doilea Război Mondial, Peninsula Coreea a fost ocupată de către URSS (partea de nord) şi SUA (partea de sud). În 1950, Coreea de Nord a atacat sudul, China intervenind pentru nord-coreeni.

Comandanţii americani au ignorant rapoartele serviciilor secrete care notificau că armata chineză trece în sud şi au trimis Regimentul 8 Cavalerie prea mult în nord, la 80 de kilometri apropiere de China.

Regimentul a cerut permisiunea de retragere după ce s-au întâlnit în regiunea Unsan cu armata chineză, dar cererea i-a fost respinsă. Două din cele trei batalioane ale regimentului au reuşit să scape. Cel rămas, format din 800 de oameni, a fost abandonat de liderii militari americani, care au refuzat să le trimită întăriri.

Episodul a devenit unul dintre cele mai infame capitole din analele armatei americane. "Este una dintre cele mai ruşinoase şi puţin cunoscute incidente din istoria militară a Statelor Unite", a declarat Jack Gifford, istoric specializat pe războiul coreean.

Deşi în 1996, SUA au reuşit să salveze 229 de soldaţi, operaţiunea a fost oprită în 2005, pe fondul adâncirii crizei nucleare, de către preşedintele american George Bush.

Dar Coreea de Nord a dat recent publicităţii poze cu militarii rămaşi. Astfel, sub presiunea urmaşilor celor abandonaţi, administraţia Obama pare că vrea să întoarcă decizia lui Bush şi să reia programul de recuperare, potrivit Associated Press.

Armata americană care staţionează în Hawaii a anunţat că e gata să reia operaţiunile de căutare din Coreea de Nord şi că vor cere accesul în regiunea Unsan.

Războiul coreean pe scurt:

După capitularea Japoniei în al Doilea Război Mondial, Peninsula Coreea a fost ocupată de către URSS (partea de nord) şi SUA (partea de sud). La 15 august 1948 a fost proclamată Coreea de Sud. În replică, sovieticii au proclamat, la 9 septembrie, Coreea de Nord, condusă de Kim Il-Sung.

La 25 iunie 1950 Coreea de Nord atacă Coreea de Sud. Preşedintele american Harry Truman ordonă trupelor americane să ajute, sub egida ONU, sud-coreeni.

Războiul se va încheia la 27 iulie 1953 prin semnarea armistiţiului de la Panmunjon.

În război au murit 1, 5 milioane de nord-coreeni, 1, 3 milioane de sud-coreeni, 900.000 de chinezi şi 34.000 de americani.