Ludwig van Beethoven pe patul de moarte, desen de Josef Danhauser (© Wikimedia Commons)

Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO

Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.

Analiza genomică a examinat mostre de ADN din opt șuvițe de păr prezentate ca aparținând legendarului compozitor, din colecții publice sau private. Cercetătorii au stabilit că cinci dintre acestea provin de la un singur individ de sex masculin, fiind datate la începutul secolului al XIX-lea, informează Agerpres.

Aceste cinci șuvițe, care acoperă ultimii șapte ani din viața lui Beethoven, sunt aproape sigur autentice, potrivit cercetătorilor.

Secvențierea ADN-ului a fost efectuată în Germania, în laboratorul de antropologie de la Institutul Max-Plank din Leipzig, unde sunt de obicei studiați oamenii preistorici.

Spre deosebire de analiza oaselor, „în păr, ADN-ul este foarte degradat”, a explicat Johannes Krause, șeful departamentului de genetică al institutului și coautor al studiului.

Au fost folosiți câțiva metri de păr și, în final, trei sferturi din genom (totalitatea genelor unei ființe vii) au putut fi cartografiate.

„Explicații plauzibile” pentru moartea lui Ludwig van Beethoven

Oamenii de știință au descoperit, printre altele, că Beethoven avea o predispoziție genetică pentru boli hepatice și că era infectat cu virusul hepatitei B, o boală inflamatorie care afectează ficatul, în lunile anterioare morții sale.

Acești factori, alături de consumul regulat de alcool, prezintă „explicații plauzibile” pentru moartea lui Beethoven, în 1827, au declarat autorii studiului publicat în jurnalul științific Current Biology.

„Așadar, credem că boala lui provine dintr-o interacțiune” între acești trei factori, a explicat Markus Nothen, de asemenea coautor al studiului.

Oamenii de știință nu au reușit să găsească răspunsuri legate de misterioasa pierdere a auzului suferită de Beethoven, care s-a produs la vârsta de 20 de ani, sau de problemele gastrointestinale care l-au afectat de-a lungul vieții, însă au eliminat de pe lista cauzelor probabile otoscleroza sau boala Paget, respectiv boala celiacă și intoleranța la lactoză.

Ludwig van Beethoven s-a născut în decembrie 1770 la Bonn, în Germania și a murit la 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.

Foto sus: Ludwig van Beethoven pe patul de moarte, desen de Josef Danhauser (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...