Oamenii de ştiinţă confirmă datele despre descoperirea navei cu aburi Vaygah, în Arctica. Nava s-a scufundat în Marea Kara în 1918
Membrii expediţiei comune a Societăţii Geografice Ruse (RGO) şi a Flotei de Nord au efectuat în 2021 scufundări la locul în care se află în Marea Kara, nava cu aburi Vaygah şi care a fost descoperit anul trecut.
Oamenii de ştiinţă au confirmat că una dintre navele scufundate, descoperite în 2020 în Marea Kara este spărgătorul de gheaţă Vaigach, care s-a scufundat în 1918, a declarat miercuri Serghei Ceciulin, directorul departamentului de activităţi expediţionare şi dezvoltare turistică al Societăţii Geografice Ruse, la o conferinţă de presă la Moscova.
„În 2020, în cadrul unei expediţii comune cu Flota de Nord în arhipelagurile arctice, a fost stabilită locaţia legendarei nave Vaigach. În 2021, am reuşit, ca parte a unei expediţii comune cu Serviciul geografic al Flotei de Nord şi Fertoing, pentru a face o scufundare şi a identifica nava," a declarat directorul departamentului de activităţi expediţionare şi dezvoltare turistică al Societăţii Geografice Ruse.
În cadrul conferinţei de presă, a avut loc şi o ceremonie pentru transferul în Arhiva Ştiinţifică a Societăţii Geografice Ruse a documentelor din arhivele familiei amiralului Boris Vilkitsky, căpitanul „Vaygach”, şi ale hidrografului Nikolai Evgenov, şeful echipajului. Printre documente se numără telegrame şi hărţi care au fost schimbate între spărgătoarele de gheaţă „Taimyr”, „Vaigach” şi „Eclipse” în timpul explorării Rutei Nordice la începutul secolului XX.
În 2020, în timpul celui de-al treilea sezon al expediţiei Societăţii Geografice Ruse şi Flotei de Nord pentru a studia arhipelagurile arctice din apele Mării Kara, a fost descoperită locaţia rămăşiţelor mai multor nave construite în secolul al XX-lea. Apoi, oamenii de ştiinţă au sugerat că una dintre ele este „Vaygach”.
O expediţie hidrografică îmbarcată pe spărgătoarele de gheaţă „Taimyr” şi „Vaygach” a avut loc în perioada 1910-1915 pentru a studia traseul de-a lungul coastei de nord a Siberiei. A fost descoperit arhipelagul Severnaia Zemlea, au fost descoperite insulele Starokadomsky şi Maly Taimyr.
Societatea Geografică Rusă a fost fondată din ordinul împăratului Nicolae I în 1845. De-a lungul anilor, Societatea a fost condusă de reprezentanţi ai Casei Imperiale Ruse, oameni de ştiinţă şi oameni de stat. Din 2009, preşedintele Societăţii Geografice Ruse este ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu. Astăzi, RGS are peste 22 de mii de membri în Rusia şi în străinătate. Filialele regionale ale companiei sunt deschise în toate cele 85 de entităţi constitutive ale Federaţiei Ruse.