Americanii au proiectat farfurii zbur─âtoare, ├«n anii ÔÇÖ50, bazate pe ideea unui rom├ón jpeg

Americanii au proiectat farfurii zbur─âtoare, ├«n anii ÔÇÖ50, bazate pe ideea unui rom├ón

Un document fascinant a fost descoperit ├«n Arhivele Na╚Ťionale din Statele Unite ale Americii-avia╚Ťia militar─â american─â a lucrat ├«n anii '50 la o farfurie zbur─âtoare, iar proiectul se baza pe efectul Coand─â.

Aeronava se numea Project 1794 și a fost proiectată de către US Air Force și de Avro Canada în anii '50, mai exact prin 1956. Într-un memo declasificat de curând, care pare a să fi fost concluzia de la finalul proiectării, farfuria zburătoare ar fi fost capabilă de viteze Mach 3 sau Mach 4, adică aproape 5.000 de kilometri pe oră și s-ar fi deplasat la 30 de kilometri altitudine, cu o autonomie de 1.850 de kilometri, scrie site-ul ExtremeTech.

Din ce se poate vedea în imagini și în prototip, farfuria zburătoare s-ar fi deplasat prin rotirea unui disc exterior sub efectul Coandă, numit așa după românul Henri Coandă. Manevrele s-ar fi făcut prin deplasarea unor vane asemănătoare cu manevrarea unui avion obișnuit. Prototipul ar fi fost în stare să decoleze vertical.

image

Nu exist─â informa╚Ťii asupra motivului pentru care documentele au fost secrete timp de 64 de ani, dar nu sunt primele informa╚Ťii interesante care ies la suprafa╚Ť─â dup─â declasificare. De exemplu, acum patru ani s-a aflat c─â americanii au monitorizat activitatea posibil extraterestr─â de mai bine de 30 de ani.

Cu toate c─â imaginile pot atinge imagina╚Ťia pasiona╚Ťilor de aeronautic─â, faptul c─â folosim ast─âzi avioane obi╚Önuite ╚Öi nu ├«n form─â de farfurie, e dovada cea mai bun─â c─â tehnologia nu func╚Ťioneaz─â. Avro Canada chiar a pus ├«n practic─â acest concept, la o scar─â mult mai mic─â, dar aparatul nu a prins mai mult de 60 de kilometri pe or─â ╚Öi nu s-a ridicat la mai mult de un metru de la sol.

image

Sursa:www.adevarul.ro