A murit legendarul actor american Kirk Douglas jpeg

A murit legendarul actor american Kirk Douglas

­čôü Istoria Filmului
Autor: Redac╚Ťia

Kirk Douglas, legendarul interpret al lui Spartacus ╚Öi unul dintre ultimii supravie╚Ťuitori ai epocii de aur de la Hollywood, a murit miercuri la v├órsta de 103 ani. Kirk Douglas este tat─âl actorului Michael Douglas ╚Öi a l─âsat ├«n urm─â o carier─â de mai bine de ╚Öase decenii, ├«n care a jucat ├«n peste 90 de filme. 

S─ân─âtatea sa era din ce ├«n ce mai ╚Öubred─â ├«n ultimul timp. ├Än 1996, suferise un atac cerebral, dar se recuperase destul de bine. Era un supravie╚Ťuitor. A fost ├«n marin─â ├«n anii celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, iar ├«n 1991 a sc─âpat cu via╚Ť─â dintr-un accident de elicopter ├«n care dou─â persoane au murit. Kirk s-a ales atunci cu o traum─â serioas─â la coloan─â.

N─âscut pe 9 decembrie 1916, la New York, sub numele Issur Danielovitch Demsky, a devenit celebru gra╚Ťie rolului Spartacus. 

kikr 2 jpg jpeg

Crescut ├«n s─âr─âcie, ┼či-a descoperit talentul pentru actorie ├«n timpul liceului. ├Än adolescen╚Ť─â, a avut mai multe slujbe, inclusiv ca lupt─âtor ├«ntr-un b├ólci, ca s─â ├«┼či poat─â permite s─â urmeze cursurile facult─â╚Ťii, primind o burs─â ┼či a ajuns la Academia de Art─â Dramatic─â American─â.

Lauren Bacall l-a recomandat produc─âtorului Hal Wallis. Acesta l-a urm─ârit pe Broadway ┼či a semnat cu el imediat pentru un rol al─âturi de Barbara Stanwyck ├«n filmul ÔÇ×Dragoste ciudat─â/ The Strange Love Of Martha IversÔÇŁ (1946). Nu a jucat rolul romanticului. Timp de un deceniu a fost star la Hollywood ┼či a primit trei nominaliz─âri la Oscar pentru rolurile din filmele ÔÇ×ChampionÔÇŁ, ÔÇ×Van Gogh/ Lust for LifeÔÇŁ ┼či ÔÇ×The Bad And The BeautifulÔÇŁ. 

Ca actor pe marele ecran, Kirk Douglas a avut de luptat cu dou─â tradi┼úii. A sosit la Hollywood c├ónd vechiul sistem al studiourilor era pe cale de dispari┼úie, ├«n opozi┼úie cu ascensiunea str─âlucitoare a unor staruri ca Lauren Bacall, Linda Darnell, Jane Greer ┼či Ann Sothern. ├Än acela┼či timp, a avut o febril─â, introspectiv─â calitate, care i-a permis s─â se alieze cu noua genera┼úie de actori. 

Dup─â ce a interpretat unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, ├«n filmul regizat de Vincente Minnelli, ÔÇ×Lust for LifeÔÇŁ, actorul a dezv─âluit c─â a fost at├ót de afectat de via┼úa bulversat─â a artistului, a┼ča ├«nc├ót a fost greu s─â-┼či revin─â din acea stare. So┼úia lui povestea c─â era at├ót de obsedat de rol, ├«nc├ót ÔÇ×venea acas─â cu barba lui mare ┼či ro┼čie ca Van Gogh, purt├ónd acele cizme greoaie, ┼či c─âlc├ónd ap─âsat prin jurul casei, ├«nc├ót era ├«nfrico┼č─âtorÔÇŁ. 

Kirk Douglas s-a ├«mpotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo s─â scrie scenariul la ÔÇ×SpartacusÔÇŁ (1960), ├«n care starul hollywoodian a jucat al─âturi de Laurence Olivier.  A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz ┼či Elia Kazan. 

Kirk Douglas a c├ó┼čtigat un Oscar onorific ├«n 1996, dou─â Globuri de Aur , un premiu pentru ├«ntreaga carier─â oferit de American Film Institute ┼či un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Interna┼úional de Film de la Berlin.