A murit legendarul actor american Kirk Douglas jpeg

A murit legendarul actor american Kirk Douglas

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 6 februarie 2020

Kirk Douglas, legendarul interpret al lui Spartacus și unul dintre ultimii supraviețuitori ai epocii de aur de la Hollywood, a murit miercuri la vârsta de 103 ani. Kirk Douglas este tatăl actorului Michael Douglas și a lăsat în urmă o carieră de mai bine de șase decenii, în care a jucat în peste 90 de filme. 

Sănătatea sa era din ce în ce mai șubredă în ultimul timp. În 1996, suferise un atac cerebral, dar se recuperase destul de bine. Era un supraviețuitor. A fost în marină în anii celui de-al Doilea Război Mondial, iar în 1991 a scăpat cu viață dintr-un accident de elicopter în care două persoane au murit. Kirk s-a ales atunci cu o traumă serioasă la coloană.

Născut pe 9 decembrie 1916, la New York, sub numele Issur Danielovitch Demsky, a devenit celebru grație rolului Spartacus. 

kikr 2 jpg jpeg

Crescut în sărăcie, şi-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului. În adolescență, a avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci, ca să îşi poată permite să urmeze cursurile facultății, primind o bursă şi a ajuns la Academia de Artă Dramatică Americană.

Lauren Bacall l-a recomandat producătorului Hal Wallis. Acesta l-a urmărit pe Broadway şi a semnat cu el imediat pentru un rol alături de Barbara Stanwyck în filmul „Dragoste ciudată/ The Strange Love Of Martha Ivers” (1946). Nu a jucat rolul romanticului. Timp de un deceniu a fost star la Hollywood şi a primit trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele „Champion”, „Van Gogh/ Lust for Life” şi „The Bad And The Beautiful”. 

Ca actor pe marele ecran, Kirk Douglas a avut de luptat cu două tradiţii. A sosit la Hollywood când vechiul sistem al studiourilor era pe cale de dispariţie, în opoziţie cu ascensiunea strălucitoare a unor staruri ca Lauren Bacall, Linda Darnell, Jane Greer şi Ann Sothern. În acelaşi timp, a avut o febrilă, introspectivă calitate, care i-a permis să se alieze cu noua generaţie de actori. 

După ce a interpretat unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, „Lust for Life”, actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viaţa bulversată a artistului, aşa încât a fost greu să-şi revină din acea stare. Soţia lui povestea că era atât de obsedat de rol, încât „venea acasă cu barba lui mare şi roşie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, şi călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoşător”. 

Kirk Douglas s-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo să scrie scenariul la „Spartacus” (1960), în care starul hollywoodian a jucat alături de Laurence Olivier.  A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz şi Elia Kazan. 

Kirk Douglas a câştigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur , un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute şi un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.