Cetatea dacică de la Tilișca - Dealul Cățănaș (foto: Muzeul Național Brukenthal)

14 ștanțe monetare, descoperite în cetatea dacică de la Tilișca - Dealul Cățănaș

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 11 aprilie 2023

Arheologii de la Muzeul Național Brukenthal au descoperit 14 ștanțe monetare în cetatea dacică de la Tilișca - Dealul Cățănaș, ceea ce atestă faptul că în acest centru se bătea monedă.

Cetatea dacică de la Tilișca - Dealul Cățănaș, din județul Sibiu, a cunoscut o perioadă de dezvoltare începând din secolul al II-lea î. Hr. până la cucerirea romană.

Foto: Muzeul Național Brukenthal
Foto: Muzeul Național Brukenthal

„Singura cercetare arheologică sistematică organizată de Muzeul Național Brukenthal în anul 2023 este cea de la Tilișca - Dealul Cățănaș, al cărei responsabil științific de șantier este dr. Gheorghe Vasile Natea. Datată de la mijlocul secolului al II-lea î. Hr. până la cucerirea romană, cetatea de la Tilișca Dealul Cățănaș este una dintre cele mai importante din această zonă, deopotrivă ca centru meșteșugăresc și comercial, dar și tribal, fiind, probabil, rezidența unei căpetenii locale înainte de unificarea realizată de Burebista. Alături de fortificații, între descoperirile demne de semnalat sunt cele două morminte de incinerație și cele 14 ștanțe monetare cu 3 manșoane, care atestă faptul că în acest centru se bătea monedă”, precizează un comunicat al Muzeului Național Brukenthal.

Foto: Muzeul Național Brukenthal
Foto: Muzeul Național Brukenthal

Conform comunicatului citat, proiectul de cercetarea arheologică sistematică continuă să fie susținut și în acest an prin Planul Național de Finanțare a Cercetărilor Arheologice din România.

Foto: Muzeul Național Brukenthal
Foto: Muzeul Național Brukenthal