Sighişoara - farmec medieval

📁 Călătorii în istorie
Autor: Mihaela Adriana Patrascu

Un oraş cu farmec medieval, Sighişoara pare destinaţia ideală pentru cei îndrăgostiţi de istorie, de cavaleri şi domniţe. Oraş cu ample tradiţii culturale, Sighişoara găzduieşte anual, între 27 şi 29 iulie, Festivalul Sighişoara Medievală, accentuandu-şi şi promovându-şi astfel principala caracteristică, aceea de cetate medievală. Străzile  înguste, întortocheate, specifice timpurilor demult apuse, transportă vizitatorii într-o altă lume, cu alte personaje, iar dacă turiştii vor ajunge în cetate în timpul festivalurilor cu specific medieval, vor avea ocazia de a descoperi tradiţii şi obiceiuri demult uitate.

Aproape fiecare clădire din Sighişoara are o poveste demnă de a fi cunoscută. De exemplu, pe drumul spre vechea cetate, turistul poate descoperi Casa memorială şi bustul savantului Hermann Oberth, născut în 1894 în Sibiu. El şi-a urmat familia în Sighişoara, învăţând 8 ani la Gimnaziul din Deal. Primul război mondial îl va obliga să-şi continue studiile la München şi Neidelberg, însă se va întoarce ulterior practicând meseria de profesor în Sighişoara şi Mediaş.

Turnul cu Ceas – simbolul orasului medieval

Urcând, turistul va întâlni poarta principal de acces în cetate, înaltă, boltită şi va ajunge la una dintre imaginil-simbol ale cetăţii medievale, Turnul cu Ceas, care astăzi găzduieşte Muzeul de Istorie al Sighisoarei.

Construit în secolele XIII-XIV cu rolul de turn de poartă, acesta va adăposti, din secolul XIV până la jumătatea secolului al XVI-lea Sediul Sfatului Oraşului, fiind astfel o clădire de o deosebită importantă. În interiorul acestei incinte se puteau pronunţa şi exeuta condamnări la pedeapsa capitală. Însemnele autorităţii publice locale de care se bucura acest edificiu sunt vizibile,   cele patru turnuleţe înalte de circa 12.5 metri, dispuse pe colţurile edificiului având rolul de a marca importanţa clădirii în viaţa cetăţii. Pe fiecare faţă a turnului se întâlneşte câte un ceas, simbol important în viaţa cetăţilor medievale occidentale şi nişele cu figurine:Pacea cu trompeta şi ramua de măslin, Dreptatea, Justiţia şi încă două figurine mai mici care marcau ziua de lucru a meseriaşilor:Ziua şi Noaptea.

Astăzi, în incinta Muzeului de Istorie Sighişoara se poate vizita Camera de tortură, în care se poate găsi o expoziţie extreme de interesantă a obiectelor de tortură medievale. De  asemenea, pentru pasionaţii de arme, se poate vizita Muzeul de are Medievale, care găzduieşte o colecţie de arme, echipament şi tehnici militare.

Personal, aş recomanda vizitarea ultimului etaj al Turnului cu Ceas. Priveliştea este extraordinară, turiştii putând avea o imagine de ansamblu complete asupra întregii cetăţi. Cu toate acestea, pentru a ajunge la ultimul etaj, turiştii trebuie să urce scări înguste, extrem de incomod şi să străbată corioare strâmte şi scunde, însă panorama merită orice efort. 

Programul celor trei obiective din incinta Turnului cu Ceas (Muzeul de Istorie Sighişoara, Camera de tortură, Muzeul de Arme Medievale) este următorul:

15 septembrie-15 mai

Luni:Închis

Marţi-Vineri:9:00-15:30

Sâmbătă-Duminică:10:00-15:30

15 mai-5 septembrie

Luni:Închis

Marţi-Duminică:10:00-17:30

Preţurile biletelor sunt următoarele:

Turnul cu Ceas:6 lei

Camera de tortură:4 lei

Muzeul de Arme Medievale:5 lei

Există o ofertă specială pentru cei care doresc să viziteze toate cele trei expoziţii:12 lei preţul unui bilet 

Obiective istorice care merită orice efort

Pentru cei care doresc să viziteze Şcoala din Deal şi Mănăstirea din Deal există o veste proastă:trebuie urcat un tunel cu aproximativ 180 de scări. În urma efortului greului urcuş şi în urma vizitării celor două obiective, turiştii pot poposi în cimitirul evanghelic, descoperind astfel o altă pagină importantă din istoria Sighisoarei. Umbros, plin de vegetaţie, numai bun de vizitat într-o zi călduroasă de vară, cimitirul adăposteşte de la oamenii importanţi ai cetăţii până la cei “de rând”, majoritatea pietrelor de mormânt fiind germane. Ici şi colo se întâlnesc nume româneşti sau maghiare, în special din perioade mai recente.

Sighişoara este cetatea în care timpul curge cu o viteză mult mai mică decât cea cu care ne-am obişnuit. Vechile clădiri adăpostesc în prezent restaurante, locuri de popas pentru turişti, faţadele fiind restaurate. Mâncarea este accesibilă ca preţ:ciolan afumat cu sos picant la aproximativ 30 de lei, o porţie de papanaşi la 10 lei sau piept de pui în crustă de susan cu cartofi prăjiţi la aproximativ 18 lei.

Turiştii pot vizita numeroasele magazine de suveniruri şi târgul din Sighişoara unde îşi pot achiziţiona, în funcţie de buget, amintiri din fermecătoarea cetate medievală.

Alte informaţii turistice relevante:

Centrul oraşului medieval Sighişoara este listat din 1999 în patrimonial cultural UNESCO

În luna februarie are loc un festival de blues.

În luna iunie are loc un festival de film

În luna septembrie are loc un festival de fanfară

Mai multe