Republica Zambia - o bijuterie a Africii de sud
Republica Zambia este o ţară din sudul Africii, având ca vecini în nord pe R.D. Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe şi Mozambic, în sud Botswana, la vest Angola şi Namibia. Are o suprafaţă de 752.618 km pătraţi şi o populaţie de 14.638.505 de locuitori. Zambia şi-a câştigat independenţa pe 24 octombrie 1964.
În Zambia se vorbesc 73 de dialecte printre care Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Lunda, însă limba oficială este limba engleză. Capitală ţării este oraşul Lusaka.
Clima regiunii este una tropicală, iar mare parte a teritoriului este acoperit de păduri tropicale cu teck şi mahon, dar şi savane cu palmieri şi baobabi. Fauna este una extrem de variată, fiind ocrotită prin lege. În Zambia există mai multe Parcuri Naţionale şi Rezervaţii Naturale. Cel mai important Parc Naţional este Kaufe, fiind al doilea parc din lume ca mărime. Parcul este traversat de răul Kaufe şi aici există un adevărat ecosistem format din sute de specii de păsări. De asemenea Parcurile Naţionale Luangwa Sud, Lunagwa Nord, Lochinvar adăpostesc uriaşe turme de antilope africane unice în această parte a Africii.De asemenea în Republica Zambia există şi numeroase zone naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO:Arealul cascadei Victoria/Victoria Falls (Moşi-ao-Tunya), este cea mai mare cădere de ape din lume — 2, 5 km, cu un volum de 550 milioane de litri pe minut şi lichid pulverizat ce se observă de la 30 km distanţă.
În ceea ce priveşte populaţia Zambiei, aceştia se numesc bantu, iar prezenţa lor în această regiune este atestă încă din secolul al XIII-lea. În anul 1891 întregul teritoriu al Zambiei intră în posesia Companiei Britanice a Africii de Sud, iar din anul 1924 devine colonie a Marii Britanii şi primeşte numele de Rhodesia de Nord.
40 de ani mai târziu pe 24 de octombrie, Rhodesia de Nord îşi câştigă independenţa şi ia numele oficial de Republica Zambia. Primul preşedinte al Zambiei Dr. Keneth Kaunda asigură o perioada îndelungată de stabilitate politică.
În decembrie 1990 este introdus sistemul pluripartit, astfel alegerile libere din octombrie 1991 au adus prima schimbare democratică a puterii din Africa neagră prin alegerea lui Frederik Chiluba, fondatorul Mişcării pentru Democraţie Pluralistă (MMD), ca preşedinte al Zambiei. În prezent Zambia este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei din 1991. Şeful statului este Michael Chilufya Sata (din 23 septembrie 2011). Preşedintele Zambiei este ales prin vot popular pentru o perioada de cinci ani. Puterea legislativă este exercitată de un parlament unicameral — Adunarea Naţională — compusă din 150 de deputaţi aleşi pentru o perioadă de cinci ani. Ultimele alegeri generale au avut loc la 20 septembrie 2011, iar următoarele sunt programate pentru 2016.Republica Zambia este membră a 44 de organizaţii internaţionale printre care ONU, OUA, Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) Organizaţia Mondială a Comerţului, Uniunea Africană. Face parte din Mişcarea de Nealiniere şi din "Grupul 77". SADC a fost fondată la 1 aprilie 1980 la Lusaka, iar Zambia găzduieşte sediul COMESA (Piaţa Comună pentru Africa de Est şi de Sud) conform Agerpres.Zambia este una dintre cele mai urbanizate state din Africa sub-sahariană. Din 1999, Zambia a cunoscut o creştere economică susţinută datorită politicii de diversificare economică.
Economia zambiană bazată, multă vreme, pe exploatarea cuprului (65% din exporturi — al doilea exportator mondial) şi a cobaltului (al treilea exportator mondial), care reprezenta împreună 7% din PIB, se bazează acum şi pe agricultură (porumb, bumbac, cafea, zahăr şi tutun) care contribuie cu peste 15% din PIB. Din 2007, s-a creat un Parteneriat economic cu China în vederea exploatării cuprului în zona minei Chambishi. În 2012, producţia de cupru a totalizat 800.000 tone şi se estimează că va atinge 1, 5 milioane de tone până în 2015. Potenţialul agricol al Zambiei, din care numai 20% dintre terenurile arabile sunt cultivate, rămâne foarte important.Principalele atracţii turistice:capitala Lusaka;satul cultural Kabwata, dedicat păstrării artei şi tradiţiilor indigene;Catedrala Sfintei Cruci, Grădina Botanică şi Zoologică Munda Wanga şi Muzeul Naţional Lusaka;Muzeul Centura de Aramă din Ndola, un important centru comercial şi poarta spre regiunea de producţie minerală a Zambiei. Kitwe, al doilea oraş că mărime din ţară şi un loc de o importantă foarte mare pentru cupru. O altă atracţie turistică este Barajul Mindolo, aflat la 7 km depărtare de lacul şi cascada Makwera, care se află la 9 km de oraş. De asemenea, capitala turistică a Zambiei, Livingstone oferă câteva hoteluri de lux, un cazino, Muzeul Livingstone şi Muzeul Caii Ferate.
În ceea ce priveşte gastronomia, cea mai importantă mâncare este un aluat numit nsima, făcut din mălai, cassava sau mei şi consumat de obicei cu tocană de legume şi peste. În zonele rurale, alimentele obişnuite sunt alunele şi cartofii. Berea este o băutură populară.
sursa:Agerpres