Pe urmele lui Ulise şi cu Odiseea drept ghid turistic
Citind epopeea antică Odiseea, rămâi fascinat de lumea pe care Homer ţi-o aşterne. Întâmplările eroului antic Ulise în drumul spre scumpa sa patrie, Ithaca, par nesfârşite şi nu îţi poţi închipui unde s-au petrecut toate acestea. Totuşi dacă vă place soarele şi marea un traseu pe urmele miturilor antice greceşti este o călătorie de vis.
Drumul lui Uliese spre casă, după asediul Troiei, aşa cum este relatat în epopeea lui Homer, Odiseea, este într-adevăr o legendă. Nici unul dintre locurile unde a poposit eroul grec nu poate fi identificat cu siguranţă. În schimb azi cunoaştem unde a început şi unde s-a sfârşit cu exactitate călătoria şi este interesant să ghiceşti care sunt insulele fabuloase vizitate probabil de Ulise. După ce a părăsit Troia, Ulise a urmat un drum haotic înapoi spre casă şerpuind printre insulele greceşti. S-ar putea spune oare că insula lestrigonilor, uriaşii care azvârleau cu stânci în corăbiile care treceau prin apropiere, să fie chiar frumoasa insulă Santorini, al cărei vulcan mai putea încă erupe în vremea lui Ulise?
Conform legendelor locale, minuscula insulă Gavdos, din largul coastei sudice a Cretei, ar fi fost insula vrăjitoarei Circe. Este posibil ca insula stâncoasă Kithira, cu falezele abrupte, aflată între Creta şi Capul Tenaron, să fi fost casa sirenelor. Aceasta se afla pe drumul lui Ulise, în apropierea extremităţii sudice a Peloponesului. Locuitorii din Corfu susţin că stânca în formă de corabie, din faţa portului insulei, este chiar epava pietrificată a corabiei lui Ulise, aşa că este posibil ca Faecia, ţinutul regelui Alcinoos, să fi fost Corfu. După ce i-a asculatat povestea, Alcinoos i-a dăruit lui Ulise o corabie care să-l poarte în Ithaca.
Pentru un astfel de traseu perioada cea mai bună ar fi din aprilie până în octombrie. Bine ar fi să vă rezervaţi nu tot atât timp cât a avut nevoie Ulise, ci doar vreo 3 săptămâni.